Foto: Arhiv L56
Živa M. Brecelj
Pon, 7.6.2021 06:56
Na Litostrojski cesti nastaja novo potencialno kulturno prizorišče Hala L56.

V nekdanji industrijski dvorani bo letos že drugič potekal festival SOF, avgusta pa se v sklopu Festivala urbane kulture Slovenije (FUKSi) obetata koncerta Siddharte in Deborah De Luca. Nov prireditveni prostor v Ljubljani v industrijski coni Litostroj je poseben tudi zato, ker lahko v trenutnih razmerah sprejme 250 gledalcev. V sredo, 9. junija, bo v Hali L56 MGL premierno uprizoril predstavo Slamnik, avtorja Eugèna Labicha, v režiji Diega de Bree, do konca junija pa bodo na sporedu še vse ponovitve. 

Zgodovinski prostor, ki bo vplival na družbeno odgovorno ravnanje

Glede na to, da so epidemiološke razmere marsikomu otežile načrtovanje kulturnih in drugih večjih dogodkov prav zaradi prostorskih omejitev v navezavi z ukrepi, ki jih je treba spoštovati, so takšni veliki, zračni prostori dobrodošli tudi z zdravstvenega vidika. Večinski lastnik in predsednik uprave podjetja Alterna Intertrade Miran Boštic, ki ima v lasti prostore na Litostrojski, je povedal, da nameravajo oživiti območje na Litostrojski, v dvorani pa bi ob pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj lahko redno izvajali kulturne in druge dogodke, ter tudi širše vplivali na okolico v smeri družben odgovornega ravnanja. 

Zaradi uspešnosti svojega podjetja, si po Bošticevih besedah lahko privošči tudi tak ljubiteljski projekt za svojo dušo.

»Želimo si vplivati na spremembe tega območja v smeri revitalizacije industrijske cone in ohraniti, kar zgodovinsko označuje ta prostor, hkrati pa vanj umestiti kulturo, umetnost, gastronomijo in dejavnosti, vezane na tako imenovane sodobne kreativne industrije ter podobno.«

Objekt s pridihom stare industrije

Podjetje Alterna International je lastnik območja velikosti 10.000 kvadratnih metrov in njihov dolgoročni načrt ohranitve prostora ter ustvarjanja dodane vrednosti je povezan s številnimi birokratskimi ter tehničnih okoliščin in ovir. Miran Boštic je za Ljubljanainfo pojasnil, da je glavni razlog za revitalizacijo objekta želja po ureditvi okolice, v kateri živi in odgovornosti ohranjanja kulturne in kolektivne dediščine. Bolj kot zaradi ekonomske investicije, ga je k oživljanju prostora gnala emocionalna nota. Boštic je pojasnil, da v okolici Litostroja delujejo že več kot deset let, pri čemer se zavedajo, kako škoda bi bilo zavreči zgodovinski in kulturni potencial kakovostnih ambientov nekdanje tovarne Litostroj. 

»Do popolne prenove smo še zelo daleč. Lotili smo se največje hale, ki smo jo do sedaj uporabljali kot parkirišče in skladišče. V tej hali lahko trenutno že potekajo prireditve. Te prostore odlikuje velikost, saj je v Ljubljani izredno pomanjkanje tako velikih objektov. Lahko bi sicer zgradili novega, vendar ne bi imel pridiha stare industrije. Dobra stran objekta in lokacije je tudi cesta, bližina obvoznice, notranji atrij, mirna okolica in parkirišča,« izpostavi Miran Boštic. 

Glede na analize potenciala novega kulturnega središča, je Boštic prepričan, da potencial navadno določajo vsebine.

»Naš prvotni cilj je, da prostor prepoznajo umetniki, kulturniki, gastronomski navdušenci. Naš cilj je ustvariti industrijske Križanke, ne pa zabaviščnega prostora,« zagotovi sogovornik. 

Starejše novice