Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Tor, 6.9.2022 15:39
Ljubljana bo po zagotovilih župana Zorana Jankovića ogrevana ne glede na dolžino ogrevalne sezone, daljinska toplota pa bo zagotovljena po najnižji možni ceni.

Na ljubljanski občini si želijo omejitve cen za javne zavode in podjetja, tak predlog so naslovili tudi na vlado.

»Zima bo lahko dolga tudi osem mesecev, Ljubljana bo ogrevana,« je na redni tedenski novinarski dejal župan Mestne občine Ljubljana. Energetika Ljubljana bo v dveh toplarnah kombinirala biomaso, premog in plin, rezervna različica pa je ekstra lahko kurilno okolje.

Približno polovica stanovanjskih objektov v Ljubljani je na vročevodu, zato v teh primerih težav po Jankovićevih besedah ne bo, uporabniki pa bodo imeli, tako pravi župan, najnižjo možno ceno glede na trenutne razmere.

Tretjina stanovanjskih objektov pa se ogreva s plinom. Tega bo sicer po županovih besedah dovolj, a še vedno ni jasno, po kakšni ceni. Zato so imeli na občini sestanek s predstavniki vlade na to temo.

Dva predloga vladi

Vlado so prosili, da prouči dva predloga. Prvi je, da bi bila cena elektrike in plina zamejena tudi za ljubljanska javna podjetja in zavode, pri čemer je pričakovanje občine le to, da so pokriti stroški Energetike Ljubljana. 

Drugi predlog pa je, da država namesto deset odstotkov v tej sezoni razdeli 90 odstotkov brezplačnih emisijskih kuponov. Janković ocenjuje, da so predlogi za vlado sprejemljivi.

Janković se namreč sprašuje, kaj se bo zgodilo jeseni in pozimi z vsemi javnimi objekti in javno infrastrukturo, ko gre za cene energije. 

Ocenjuje, da bodo v Ljubljani do konca leta, če ne bo ukrepov, zaradi visokih cen elektrike in plina ustvarili 20 milijonov evrov negativnega rezultata, možnih je dodatnih deset milijonov evrov negativnega učinka. V tej luči je izpostavil tudi zahtevo občin za višjo povprečnino.

Naslednje leto plinsko-parna elektrarna

Energetika Ljubljana je sicer pred dnevi objavila, da je zaradi naraščajočih nabavnih cen energentov s 1. septembrom zvišala cene toplotne energije. Variabilna cena toplote se je tako zvišala za 7,6 odstotka oz. za 6,50 evra za megavatno uro.

Kot so še navedli v Energetiki Ljubljana, bo proizvodnja toplote in elektrike v enoti Termoelektrarne-toplarne Ljubljana (TE-TOL) tudi v prihajajoči ogrevalni sezoni temeljila na obstoječi premogovni tehnologiji, medtem ko obratovanje nove plinsko-parne elektrarne načrtujejo za prihodnje leto.

Pogodba velja še dve leti

Janković je danes spomnil, da je bila ob odločitvi za skupno okoli 140 milijonov evrov vredno naložbo v novo plinsko-parno enoto v termoelektrarni-toplarni v ljubljanskih Mostah cena plina 20 evrov za megavatno uro.

Ko se je kriza na energetskih trgih okrepila, so se v Energetiki Ljubljana odločili za podaljšanje dobav indonezijskega premoga. 
Pogodba z dobaviteljem velja še dve leti, se je pa cena v letu dni dvignila z 82 na 222 evrov na tono. Pred dnevi je v Koper prišla ladja s 145.000 tonami, na zalogi je še 60.000 ton, januarja naj bi priplula še ladja z dodatnimi 145.000 tonami.

A Janković vztraja, da bodo novo plinsko-parno enoto konec oktobra na vsak način zagnali, novembra pa bo tehnični pregled. Projekt je zaključen 90-odstotno, s kakšno zmogljivostjo pa bo v nadaljevanju delovala, pa bo odvisno od razmer, je sklenil župan.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice