Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Tor, 14.11.2023 20:00
Vedno imamo več načrtovanih investicij, kot imamo razpoložljivega denarja, je povedal župan Zoran Janković.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković se je na današnji novinarski konferenci dotaknil tudi aktualnega stanja na ljubljanskih gradbiščih.

Vprašanje se je nanašalo na nerealizirane investicije tega leta. Župan je odgovoril, da je govoriti o nerealiziranih investicijah nesmiselno, češ da je investicij vedno več, kot je razpoložljivega denarja, nešteti projekti pa imajo podaljšane roke za zaključek del.

Kljub temu je Janković izpostavil nekaj gradbenih podvigov, za katere bi si želel, da bi bili v naprednejši fazi, kot so trenutno.

Atletski stadion

Atletski stadion - šišenski ŽAK - naj bi v mesecu decembru končno dočakal razpis za izbor izvajalca del. Ker gre za izredno zahteven in dolgotrajen projekt, bodo rok postavili na 15. februar, je pojasnil župan. Želi si, da bi z deli začeli v mesecu aprilu.

»Mislim, da bo ljubljanski stadion res nekaj lepega, gradbeno dovoljenje je zdaj dokončno in pravnomočno in Mestna občina Ljubljana že odločena, da se že pred koncem leta začne gradnjo. Načrti so bili predstavljeni tudi Evropski atletski zvezi in njen predsednik je rekel, da tako lepega atletskega centra v Evropi ni,« je pred časom izjavil predsednik Atletske zveze Slovenije Primož Feguš.

Glavni stadion bo imel kapaciteto 13 tisoč gledalcev, kar pomeni, da se bodo lahko na njem organizirale evropske in balkanske tekme za mlajše kategorije. Urejen bo tudi pomožni stadion, pokrita dvorana in pa zimsko metališče. 

Foto: Ljubljana.si

Tržnica

Prenova osrednje ljubljanske tržnice je prav tako ena izmed reči, ki se po okusu župana Ljubljane odvija prepočasi. 

»Trenutno teče tudi postopek izdelave elaborata presoje vplivov na svetovno dediščino oziroma t. i. HIA postopek (Heritage Impact Assessment). Elaborat HIA bo izdelan v skladu z navodili pristojnega Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Ministrstva za kulturo in Unescovih organov s poudarkom na vrednotenju posega pri prenovi Tržnice na izjemne univerzalne vrednote Plečnikovih tržnic kot Unescove dediščine,« so za Ljubljanainfo z občine sporočili pred približno desetimi meseci.

In kako je danes? Župan upa, da se bo zadeva po več kot desetih letih, odkar se je utrnila prva zamisel za ta projekt, prihodnje leto končno premaknila in da bodo lahko začeli z deli.

Promocijski video iz leta 2017.

Podhod Ajdovščina

Podhod Ajdovščina je (poleg tistega, ki osrednjo železniško postajo povezuje z Vilharjevo cesto) eden izmed najbolj pozabljenih in zanemarjenih podhodov v Ljubljani. Njegova revitalizacija se zdi zares nujna - in župan se tega zaveda. 

Zato je v okviru spodletelih projektov omenil tudi tega in izrazil upanje, da bo slavni podhod iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja kaj kmalu znova zaživel.

Foto: Bobo

Komentarji (1)

Čezmarin (ni preverjeno)

Župan, vi nimate pojma. Vseskozi nekaj gradite, pa obnavljate, pa ne vem, prejemate za svoje ne delo razne nagrade evropskih institucij. To je kar nekaj. Treba vas je zapret in za Župana postaviti našega človeka. Zakaj zapret? Vi že veste. Lahko pa vam postavijo tudi spomenik. Ga bodo že podrli, če jim ne bo všeč.

Starejše novice