Maturanti leta 2019. (Foto: Bobo)
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Tor, 10.5.2022 07:00
Pred epidemijo smo bili vajeni tradicije, da so maturantje na ljubljanskih ulicah maja zaplesali četvorko. Dogodka zaradi koronavirusa dve leti ni bilo. Kako bo letos?

Po tradiciji so slovenski maturanti na zadnji šolski dan na ulicah zaplesali četvorko. V letu 2020 in 2021 je bila tradicija zaradi ukrepov, povezanih z zajezevanjem koronavirusa, prekinjena.

Po dveh letih se bodo mladi vrnili na ulice. Letos bo v Ljubljani dogodek potekal pod imenom Parada ljubljanskih maturantov 2022, in sicer 20. maja.

Maturanti se bodo zbrali na Kongresnem trgu ob 10.00. Četvorko bodo na ulicah zaplesali ob 12.00.

Koliko mladih lahko pričakujemo na ulicah?

Seveda je število dijakov, ki se bodo plesa udeležili, odvisna od več dejavnikov, predvsem od vremena. Pričakujejo, da bo na prizorišče v Ljubljani prišlo do 3500 maturantov, je za Ljubljanainfo povedal Tjaž Črnčec iz Dijaške skupnosti Ljubljana.

Javnost je ena od plesnih šol, ki je običajno organizirala dogodek, razburila s previsokimi cenami za udeležbo na dogodku, zato je organizacijo letos prevzela ljubljanska dijaška skupnost, finančno podporo pa nudi Mestna občina Ljubljana.

Dobrodošli tudi tisti, ki so maturirali leta 2020 in 2021

»Ker bo letošnja četvorka izvedena prvič po dveh letih premora, si želimo, da se dogodka udeležijo tudi morebitni starejši udeleženci, ki niso imeli priložnosti sodelovati v preteklih letih,« je izpostavil Črnčec. 

Zakaj je ulična četvorka za mlade tako pomembna?

»Ples četvorke v središču Ljubljane daje predvsem simboličen pomen, da odplešemo do konca srednješolske poti. Predvsem zato, ker maturantska četvorka poteka na zadnji dan pouka maturantov, kar daje dogodku še poseben pomen - dijaki se bomo lahko poslovili od svojih srednješolskih let 'v stilu' in se nato v miru pripravili na glavni del maturitetnih obveznosti,« je povedal in dodal:

Čeprav se morda sliši ples v središču Ljubljane kot nekaj nepomembnega, je dobro, da smo tudi dijaki kdaj slišani in videni ter za en dan 'prevzamemo' središče Ljubljane in opozorimo nase kot: 'Glejte, tukaj smo in poglejte, koliko nas je!'«

Za vse informacije o dogodku lahko Dijaško skupnost Ljubljana spremljate na družbenih omrežjih.

Starejše novice