Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 8.10.2020 09:27
Po zaključni akciji večmesečne kriminalistične preiskave trije osumljenci v pripor.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so v sodelovanju z varnostnimi organi Avstrije v začetku leta 2019 na območju Maribora zaznali izvrševanje kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. 

Dejanja je osumljen 44-letni državljan Slovenije, ki je večje količine prepovedane droge kokain neupravičeno prodajal 57-letnemu državljanu Slovenije s prebivališčem v Avstriji.

Konec januarja 2019 so avstrijski varnostni organi v Avstriji prijeli 57-letnega državljana Slovenije s prebivališčem v Avstriji. Ob prijetju so mu zasegli več kot kilogram prepovedane droge kokain, ki jo je pred tem v Mariboru neupravičeno kupil od 44-letnega državljana Slovenije.

Foto: SKP PU Maribor

Z nadaljnjim zbiranjem obvestil in izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov na podlagi odredb Okrožnega državnega tožilstva in Okrožnega sodišča v Mariboru so kriminalisti ugotovili, da je opisani 44-letnik prepovedano drogo kokain, ki jo je neupravičeno prodajal državljanu Slovenije, prijetemu v Avstriji, kupoval od 37-letnega moškega z območja Ljubljane.

V intenzivni preiskavi so kriminalisti opravili več zasegov prepovedane droge kokain, uspeli pa so tudi ugotoviti, da je 37-letni moški prepovedano drogo kokain, preden jo je neupravičeno prodajal, kupoval oziroma prejemal od svojega 40-letnega sorodnika.

Foto: SKP PU Maribor

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so skupaj s kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana in kriminalisti Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, v ponedeljek, 5. oktobra 2020, izvedli zaključno akcijo te kriminalistične preiskave. Trem osumljencem so odvzeli prostost in jih pridržali.

V okviru zaključne akcije in pri opravljanju hišnih preiskav, ki jih je odredilo Okrožno sodišče v Mariboru, so osumljencem zasegi skupno več kot kilogram prepovedane droge kokain, več kot 75.000 evrov gotovine, manjše količine različnih drugih prepovedanih drog in nedovoljenih snovi v športu, pištolo s strelivom in različne pripomočke za preprodajo prepovedanih drog.

Foto: SKP PU Maribor

V času trajanja kriminalistične preiskave, torej od začetka leta 2019, so kriminalisti osumljencem zasegli skupno skoraj štiri kilograme prepovedane droge kokain.

Osumljenci bi si z uspešno prodajo takšne količine prepovedane droge kokain na črnem trgu na veliko, pridobili približno 200.000 evrov protipravne premoženjske koristi, upoštevajoč, da je cena na trgu 50.000 evrov za kilogram prepovedane droge kokain.

V kolikor bi osumljenci povečali volumen kokaina z dodajanjem drugih snovi iz štirih na osem kilogramov, kot je to običajno, bi si na takšen način pridobili približno 800.000 evrov protipravne premoženjske koristi, upoštevajoč, da je cena za en gram kokaina na cesti 100 evrov.

Foto: SKP PU Maribor

Vse tri osumljence so kriminalisti včeraj, 7. oktobra 2020, s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve štirinajstih kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, enega izmed njih pa tudi zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru.

Po zaslišanju je preiskovalni sodnik zoper vse tri osumljence odredil pripor.

Foto: SKP PU Maribor

Kriminalisti še naprej nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve še večih kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

Z vsebino obvestil, ki jih bodo zbrali, bodo kriminalisti naknadno še dodatno obvestili Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Foto: SKP PU Maribor
Foto: SKP PU Maribor

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice