Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pon, 2.10.2023 07:00
Preverili smo, koliko bodo morali študenti odšteti za sobo ali stanovanje v Ljubljani.

S prvim oktobrom se v šolske klopi vračajo tudi najstarejši učenci - študentje. Pred dnevi smo že poročali o nezadostnem številu namestitev v ljubljanskih študentskih domovih, ki niti približno ne morejo zadostiti povpraševanju.

Na organizacijo Študentski dom Ljubljana je skupno prispelo dva tisoč več prošenj, kot imajo domovi na razpolago postelj.

K temu je treba prišteti še druge študente iz oddaljenejših slovenskih krajev, ki se niti niso poskušali prijaviti za mesto v študentskem domu.

In kaj preostane študentom, ki si niso uspeli zagotoviti prostora v študentskem domu? Imajo zgolj eno možnost, to je iskanje sreče na trenutno izredno zahtevnem trgu zasebnega oddajanja nepremičnin. 

Cene za najem sobe v večsobnem stanovanju, ki si ga deli več študentov, so odvisne predvsem od kvadrature prostora ter lokacije stanovanja.

Najmanjše sobe (praviloma na obrobju mesta) si je moč priskrbeti za približno 200 evrov.

Tovrstne sobe so pravilomaso v starejših stanovanjskih objektih. Eno stanovanje (s kuhinjo in kopalnico) si v povprečju deli od tri do pet stanovalcev.

K ceni pa je treba dodati še dodatne stroške ogrevanja, vode, elektrike, internetnega priključka ... Ti v povprečju nanesejo še 50 do 100 evrov.

Poglejmo še nekaj nastanitev višjega cenovnega razreda (med 300 in 500 evri mesečno).

Hitro lahko ugotovimo, da se situacija ni občutno popravila: sicer se za pet stotakov mesečno v Ljubljani že lahko znebimo cimrov, vendar so za ta denar na voljo zgolj garsonjere velikosti malo večje sobe.

Lokacija je še vedno podobna, po fotografijah sodeč pa je oprema tovrstnih stanovanj že videla boljše dni.

In kakšno je stanje na trgu dela? Večina del, ki jih lahko opravlja povprečen študent, ki med tednom redno obiskuje predavanja (delo v strežbi, lažja fizična dela in podobno), prinašajo urno postavko med šest in sedem evrov neto.

To pomeni, da bo moral zgolj za plačilo 600 evrov najemnine s stroški opraviti od 85 do 100 ur študentskega dela - seveda pa je tu še cel kup drugih stroškov, ki jih prinaša vsakdan v prestolnici. Kako mu bo to uspelo brez zunanje finančne pomoči? Dobro vprašanje.

Komentarji (1)

Franc (ni preverjeno)

Najameš kredit in pohitiš s študijem, ki zagotavlja takojšno zaposlitev in se po uspešnem izobraževanju takoj zaposliš ter vrneš kredit! Dobra motivacija za pravo izbiro študija in dela! :-)

Starejše novice