Foto: Nik Rovan
Nika Vajnhandl
Ned, 23.1.2022 07:59
Ob današnji 150. obletnici rojstva velikega arhitekta Jožeta Plečnika, ljubljanska občina začenja Plečnikovo leto.

V okviru Plečnikovega leta se bodo z Mestne občine Ljubljana trudili poudariti izjemen pomen arhitekta na razvoj sodobne Ljubljane.

Ob obletnici je Mestna občina Ljubljana obnovila napis na grobu Jožeta Plečnika, danes ob 11. uri pa bo podžupan Janez Koželj v imenu Mestne občine Ljubljana na grob tega izjemnega arhitekta položil cvetje.

Plečnikova Ljubljana na Unescovem seznamu svetovne dediščine

Od lani so na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine uvrščena tudi izbrana Plečnikova dela v Ljubljani, ki jih je občina prenovila v duhu tega velikega mojstra.

Plečnikova Ljubljana je z vpisom postala pomembna za vso človeštvo in ima tako imenovano izjemno univerzalno vrednost.

»Vpis Plečnikove Ljubljane na Unescov seznam svetovne dediščine je dokaz, da mesto urejamo v duhu Plečnika, s čimer vzdržujemo in spoštujemo njegova dela in tradicijo. To je v prvi vrsti velika zasluga dolgoletnega dela podžupana Janeza Koželja ter sodelavk in sodelavcev Mestne občine Ljubljana. Vpisani projekti niso pomembni le za Ljubljano, temveč za kulturno dediščino celotnega človeštva«, je ob vpisu v Unescov seznam izpostavil župan Zoran Janković

Na Unescov seznam je vpisanih sedem elementov Plečnikove Ljubljane, pet izmed njih so prenovili v času sedanjega vodstva Mestne občine Ljubljana.

V tem času so sicer prenovili naslednja Plečnikova dela: Trnovski pristan, Kongresni trg s parkom Zvezda, arkade na osrednji tržnici, znamenito Tromostovje, Rimski zid, Šance, Navje in arhitektovo hišo v Trnovem. 

Preuredili so javne prostore in ob vodni osi Ljubljane postavili mostove po njegovi zamisli: Petkovškovo, Cankarjevo, Hribarjevo in Gallusovo nabrežje, Krakovski nasip, Materinski most, Fabianijev most, Mesarski in Hradeckega most, Šuštarjevo nabrežje, Žitno, Ribjo in Grubarjevo brv.

Strip o Plečniku

V Plečnikovi hiši so kot uvod v Plečnikovo leto pripravili razstavo Plečnik in pika, ki osvetljuje nastajanje izvirnega biografskega stripa o Plečniku. 

Kot smo poročali, si je razstavo možno ogledati od 21. januarja do 8. maja 2022, prikazuje pa proces nastajanja biografskega stripa o Jožetu Plečniku, delo zgodovinarja Blaža Vurnika, ki je pripravil izčrpen scenarij, in striparja Zorana Smiljanića, ki je poskrbel za stripovsko upodobitev Plečnikovega življenja. 

Na ogled postavlja vse faze ustvarjanja striporomana, od scenarija, preko risarskih osnutkov do končnih avtorskih tabel. 

V okviru razstave pripravljajo tri vodstva z avtorjema stripa - 8. februarja ob 11. uri, 23. marca in 4. maja pa ob 17. uri - ki obetajo iskriv pogovor in vpogled v zakulisje ustvarjanja stripa. 

Plečnikova hiša

Danes, na 150. obletnico rojstva Jožeta Plečnika pa so na široko odprta vrata Plečnikove hiše v Trnovem, kjer je arhitekt domoval od leta 1921 pa do smrti leta 1957. 

Hišo zaznamujeta mojstrov raziskovalni duh in askeza, marsikateri arhitekturni eksperiment v hiši pa se je izkazal kot prava rešitev pri nadaljnjem delu, zato je Plečnik sam hišo poimenoval kar »poskusna topla greda«.

Plečnikova hiša je danes odprta od 10. do 18. ure. 

Pripravili so vodene oglede hiše, ogledati pa si je možno stalno razstavo Plečnik, ki odstira njegov ustvarjalni in intimni svet, ter čisto svežo razstavo Plečnik in pika.

»Zanimanje za obisk Plečnikove hiše na dan odprtih vrat je izjemno, zato so vsi vodeni ogledi že zasedeni,« so sporočili iz občine. 

Interaktivno vodenje po Plečnikovih neuresničenih projektih

Si predstavljate, kako bi Ljubljana izgledala, če bi Plečnik uresničil vse svoje vizionarske projekte?

Plečnik si je Ljubljano zamislil kot sodobne Atene. In čeprav današnja Ljubljana nosi močan pečat njegove genialnosti, je ostalo nekaj Plečnikovih projektov neuresničenih. 

Spoznate jih lahko na interaktivnem avdio vodenju Plečnikove vizije po Plečnikovih neuresničenih projektih v aplikaciji Nexto Ljubljana. 

Po poti, polni ugank, ki jo je pripravil Turizem Ljubljana, vas bo vodil sam Mojster. S pomočjo obogatene resničnosti in 3D posnetkov boste spoznali, kako si je zamislil Prešernov trg, Mesarski most, Magistrat in še kaj. 

Aplikacija Nexto Ljubljana je brezplačno na voljo za operacijska sistema Android in iOS. 

Pestro dogajanje se bo nadaljevalo celo leto

Plečnikovo leto bodo obeležili tudi v drugih javnih zavodih s področja kulture, med drugim v Mestni knjižnici Ljubljana, kjer bodo februarja začeli s serijo dogodkov, na katerih bo iz različnih zornih kotov predstavljen ta izjemen arhitekt ter njegov pomen za Ljubljano.

Fotografsko razstavo ob Plečnikovem letu pripravljajo tudi na Ljubljanskem gradu. Na ogled bo od 3. februarja do 10. aprila v Galeriji »S«. 

Na njej bo prek fotografij, ki jih hranijo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Slovenskem etnografskem muzeju in Plečnikovi hiši, predstavljena Plečnikova Unescova dediščina v Ljubljani. 

Fotografije bodo predstavljale prostor pred Plečnikovim posegom, potek gradnje objektov in njihovo vlogo v urbanem prostoru.

V Mestnem muzeju Ljubljana bodo sredi junija odprli osrednjo razstavo Plečnik 150 let, ki bo osvetlila Plečnikov arhitekturni opus ter razkrila mnoge inovativne ideje in tehnike, ki jih je ta vsestranski umetnik uporabljal pri svojem raznovrstnem snovanju. 

Starejše novice