Fotografija je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 21.1.2022 19:58
Kitajski Peking z okolico bo med 4. in 20. februarjem gostil 24. zimske olimpijske igre. Pred športnim vrhuncem letošnje zime smo zbrali nekaj zanimivosti.

Olimpijske igre bodo še tretjič zapored potekale v Aziji, leta 2018 je zimske športe gostil južnokorejski Pjongčang, v Tokiu pa so v minulem juliju in avgustu potekale poletne igre.

Peking bo s pričetkom 24. zimskih olimpijskih iger postal deseto prizorišče, ki je gostilo več kot ene igre.

Kitajska prestolnica bo prva v zgodovini, ki bo gostiteljica tako letnih kot zimskih iger. Olimpijske medalje so v Pekingu podeljevali že leta 2008.

Ob Pekingu bosta najboljše športnice in športnike sveta gostili še dve prizorišči. Alpski smučarji bodo tekmovali v Yanqingu, kjer so zgradili tudi stezo za bob, skeleton in sanke.

Dobrih 240 kilometrov oddaljeni Zhangjiakou bo gostil smučarske skoke, biatlon, nordijsko kombinacijo, smučarske teke, smučanje proste sloga in del deskanja.

Z mislijo na trajnosti razvoj, športnikom priporočajo molk

Prireditelji iger zagotavljajo, da so pri gradnji novih prizorišč upoštevali trajnostni razvoj in ekologijo, ob tem pa bodo uporabili tudi nekaj prizorišč iz leta 2008. Plavalni center bo tako namenjen curlingu.

Igre bodo v celoti potekale s pomočjo električne energije iz obnovljivih virov, tehnologija zamrzovanja z ogljikovim dioksidom pa bo prvič v zgodovini olimpijskih iger uporabljena za zagotavljanje ledenih ploskev.

Če si Kitajci v tem pogledu zaslužijo pohvale, pa na drugi strani ne gre mimo politike. Organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch opozarja, naj športniki zaradi lastne varnosti tekom iger ne govorijo o kršenju človekovih pravic na Kitajskem.

Športnikom namreč grozijo tako kazni kitajske države kot Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki prepoveduje vsakršno politično, versko ali rasno propagando in protest na vseh olimpijskih območjih.

Organizacija Human Rights Watch izraža tudi zaskrbljenost zaradi varovanja osebnih podatkov in tveganja vohunjenja preko aplikacije, ki jo morajo vsi udeleženci iger obvezno uporabljati zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom, poroča RTV Slovenija.

Hadalin in Bauer sta se odpovedala nastopu

Na igrah v Pekingu bodo nastopili tudi slovenski športnik. Odpravo je torkovi seji potrdil Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije, največ med njimi je alpskih smučarjev.

Seznam imen se je sicer skrčil za eno ime. Štefan Hadalin, ki je imel tekom sezone težave s hrbtom, je kot razlog za odpoved navedel osebne razloge. Tako bo v Peking odpotovalo 11 alpskih smučarjev.

V Pekingu ne bo niti Klemna Bauerja, ki sicer ni bil na seznamu potrjenih potnikov. Trenutno 82. biatlonec skupnega seštevka svetovnega pokala je v pogovoru za Ekipo SN razkril, da nasprotuje obveznemu cepljenju.

Mednarodni olimpijski komite je Sloveniji po potrditvi seznama ponudil še dodatno kvoto za nastop smučarjev tekačev in deskarjev na snegu.

Vodja reprezentance na igrah bo podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Tomaž Barada, strokovni vodja pa nekdanji smučarski skakalec in olimpijec Jernej Damjan, slovensko delegacijo pa tudi letos oblači Sandi Murovec

Seznam potnikov v Peking

Alpsko smučanje (12): Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik, Andreja Slokar, Neja Dvornik, Ilka Štuhec, Maruša Ferk Saioni, Žan Kranjec, Boštjan Kline, Martin Čater, Miha Hrobat.

Biatlon (6): Polona Klemenčič, Živa Klemenčič, Jakov Fak, Miha Dovžan, Rok Tršan, Lovro Planko.

Deskanje na snegu (5): Urška Pribošič, Žan Košir, Tim Mastnak, Rok Marguč, Tit Štante.
Nordijska kombinacija (1): Vid Vrhovnik

Smučarski skoki (9): Nika Križnar, Ema Klinec, Urša Bogataj, Špela Rogelj, Anže Lanišek, Lovro Kos, Timi Zajc, Cene Prevc, Peter Prevc.

Tek na smučeh (9): Anamarija Lampič, Eva Urevc, Anja Mandeljc, Neža Žerjav, Anita Klemenčič, Miha Šimenc, Vili Črv, Miha Ličef, Janez Lampič.

S Slovenkama v razsodišču CAS

Ob športnikih bodo v Pekingu prisotni še drugi deležniki. Mednarodno športno razsodišče CAS bo v Pekingu zadolženo za razreševanje sporov, ki so vezani na olimpijske igre in primer dopinga.

V pisarni zadolženi za sprotno razreševanje primerov vezanih z zimskimi olimpijskimi igrami bosta dejavni tudi Slovenki, Tjaša Andree Prosenc kot podpredsednica in Vesna Bergant Rakočević kot sodnica. Senatu 12 članov predseduje Michael Lenard.

Brez zvezdnikov lige NHL

Slovenija v ekipnih športih nima svojega predstavnika, saj hokejistom ni uspelo ponoviti dosežka izpred osmih in štirih let, ko so nastopili na olimpijskih igrah v Sočiju in Pjongčangu.

Tudi sicer bo hokejska konkurenca precej okrnjena, saj se vodstvo severnoameriške lige NHL decembra zaradi nadomeščanja odpovedanih tekem zaradi okužb s koronavirusom ni odločilo prekiniti sezone.

Tako bodo največji zvezdniki hokeja še drugič zapored izpustili olimpijske igre, Američani pa bodo v Pekingu zaigrali z ekipo sestavljeno pretežno iz študentov lige NCAA. 

Vodstvo mednarodne hokejske zveze sporoča, da bo naredilo vse, da najboljši hokejisti zaigrajo na igrah leta 2026 v Italiji.

Brez prodaje vstopnic

Ker se Kitajska boji vdora okužb s koronavirusom iz tujine, na igrah ne bo gledalcev iz tujine, tudi vstopnice za domačine pa ne bodo v prosti prodaji. Prireditelji so se odločili za ciljno delitev znotraj države in si s tem zagotovili lažji nadzor.

Športniki, trenerji in ostalo spremljevalno osebje bo, tako kot v Tokiu, tudi v Pekingu živelo v t. i. mehurčku, kar velja tudi za novinarje. Kljub temu tudi pojav omikrona ne spreminja strategije iger.

Eno od januarskih priporočil prebivalcev Pekinga se nanaša tudi na prometno varnost. Domačinom namreč odsvetujejo pomoč v morebitni prometni nesreči vozila z olimpijskimi udeleženci.

Gre za del strogih ukrepov v kitajski prestolnici, saj v strahu pred širjenjem virusa sprejemajo zelo omejevalne poteze. Omenjeno navodilo sodi v sklop popolne ločenosti domačinov in obiskovalcev iz tujine.

Bo prirediteljem igre uspelo izpeljati brez večjih težav? Slovesno odprtje olimpijskih iger se bo v petek, 4. februarja, pričelo ob 13. uri po slovenskem času.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice