FOTO: Bobo
STA
Sre, 16.6.2021 09:31
Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana bodo danes slovesno odprli nov potniški terminal, s katerim upravljalec letališča Fraport Slovenija razširja obstoječi terminal in odpravlja njegova ozka grla.

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana bodo danes slovesno odprli nov potniški terminal. 21 milijonov evrov vredno naložbo so izpeljali v zastavljenih časovnih in finančnih okvirih. Slavnostni govornik na odprtju bo premier Janez Janša.

V Fraportu Slovenija so se za gradnjo terminala odločili, ker so z dotrajano potniško infrastrukturo na letališču le stežka zagotavljali standarde po meri sodobnega potnika. Teh je bilo pred propadam nacionalnega prevoznika Adria Airways in pandemijo covida-19 na brniškem letališču iz leta v leto več in na terminalu je zmanjkovalo prostora za ustrezno oskrbo potnikov.

Zaradi utesnjenosti in majhnosti so nastajala ozka grla predvsem pri prijavi na let. Razširitev pa prinaša 10.000 kvadratnih metrov novih površin, med njimi povečan prostor za varnostno kontrolo in sortirnico, več točk za prijavo na let ter najsodobnejšo opremo.

Pot do novega terminala je bila zaradi različnih okoliščin v preteklosti dolga. Nemški lastnik pa je uresničil zavezo o razvoju letališča in z investicijo nadaljeval, četudi se ljubljansko letališče, podobno kot druga letališča po svetu, zaradi pandemije sooča z velikim upadom potniškega prometa. Na Brniku računajo, da jim bo prav sodoben terminal pomagal v prizadevanjih za ponovno rast.

Gradnja terminala, za katero je poskrbelo podjetje GIC Gradnje, je s položitvijo temeljnega kamna stekla 18. julija 2019. Stala je okoli 17 milijonov, oprema pa še dodatne štiri milijone evrov. Investicijo so izvedli po zastavljenem časovnem načrtu. Tako bodo že novem terminalu lahko pozdravil tudi potnike, ki bodo v Slovenijo prišli zaradi njenega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Starejše novice