Slika je simbolična.
STA
Tor, 11.7.2023 11:56
Prva klapa otroškega filma Blok 5 je padla v soboto.

Padla je prva klapa otroškega filma Blok 5, ki nastaja v režiji Klemna Dvornika. Scenarij za slovensko-hrvaško-srbsko-češko koprodukcijo, ki bo spremljala mlado Almo, ki se z očetom preseli v novo sosesko, je napisala Dora Šustić.

Film bodo posneli v 30 dnevih v Ljubljani, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.

Zgodba filma, namenjenega otrokom od devet do 12 let, bo spremljala protagonistko Almo v podobi Kaje Zabret, ki se z očetom Filipom, ki ga bo odigral Marko Mandić, preseli v novo sosesko.

Alma žaluje za mamo, ki je umrla na okoljevarstveni akciji v Amazoniji, v novem okolju pa se mora soočiti še z medvrstniškim nasiljem, saj postane žrtev sošolke Lune, ki se druži s skupino skejterjev.

Ko ugotovi, da bodo park v njihovi novi soseski spremenili v parkirišče, vodja projekta pa je njen oče, se pridruži Luni in njeni ekipi v borbi za igrišče.

Prva klapa filma je padla v soboto, Dvornik pa je ob tem povedal, da si želi napraviti sodoben, komunikativen film, ki bo privlačen za otroke.

Današnja generacija odrašča na vizualnih stilih YouTuba in TikToka

»Ker današnje generacije odraščajo na vizualnih stilih YouTuba in TikToka, želim otroke nagovoriti na podoben narativen način.

V filmu ima pomembno vlogo tudi glasba, zato glasbeno podobo oblikujemo v sodelovanju s progresivnimi slovenskimi artisti - Vazzom, Sahareyo in Dachotom, ki v filmu tudi nastopajo.

Poleg razburljive filmske izkušnje pa želim poslati otrokom tudi sporočilo, da nikoli ne smemo obupati in da, kadar delujemo skupaj, lahko prispevamo k spremembi in gradimo boljšo prihodnost,« je povedal režiser.

V glavnih vlogah bo nastopilo pet igralcev, ki so se z igro pred kamero srečali prvič

Na avdiciji, ki jo je vodil direktor kastinga in dolgoletni sodelavec Emirja Kusturice Slobodan Dedeić, so bili poleg Kaje Zabret izbrani še Kaja Šuštar, Youri Friderich, Niko Lemark in David Trontelj.

V večjih vlogah bodo ob Mandiću nastopili še Gregor Zorc, hrvaška igralca Ivana Roščić in Enis Bešlagić ter srbski igralec Tihomir Stanić. Direktor fotografije je David Hofmann.

Poleg Slovenskega filmskega centra so film finančno podprli RTV Slovenija, Filmski center Srbije, Češki filmski sklad in Hrvaški avdiovizualni center.

Blok 5 je prejel tudi podporo programa evropske komisije Media za razvoj in podporo Eurimages za produkcijo. Glavni producent je produkcijska hiša A Atalanta z Branislavom Srdićem.

O motivih za nastanek filma so producenti povedali:

»Ko se dandanes naša življenja v vse večji meri selijo v digitalne svetove, verjamemo, da zdaj, bolj kot kadarkoli, potrebujemo zgodbe o lepoti analognega sveta.

Otroci, katerim je ta film namenjen, so veliki del svojega otroštva preživeli v svetovnih krizah - sprva koronavirus, potem recesija, sedaj vojna. Naša dolžnost je, da jim pokažemo, da obstaja upanje v boljši jutri tudi v analognem svetu, zanj pa se moramo aktivno boriti.«

Starejše novice