Vir: Facebook profil Kinodvor. Mestni kino.
Patricija Fašalek
Pon, 22.8.2022 20:00
Letni Kinodvor na Kongresnem trgu tudi letos nudi nepozabno filmsko doživetje. Med 22. in 25. avgustom 2022 Ljubljančane čakajo štiri vrhunske filmske stvaritve, posvečene pomembnim filmskim obletnicam.

Danes poteka otvoritev Letnega Kinodvora na Kongresnem trgu, ki vsem obiskovalcem in prebivalcem Ljubljane zagotavlja prost vstop na projekcije filmskih klasik. 

Na današnji dan, 22. avgusta, poteka otvoritev kina pod milim nebom z razgledom na grad. Zavrteli bodo film Ernesta Lubitscha Biti ali ne biti (To Be or Not to Be), komedijo o nacizmu, posneto leta 1942 in postavljeno v okupirano Varšavo. 

Ogorčeni kritiki so jo ob premieri kritizirali kot neokusno, danes pa velja za eno Lubitschevih največjih mojstrovin – dokaz, da se je s humorjem mogoče postaviti po robu vsem oblikam zatiranja. 

Komedijo predvajajo ob 80-letnici filma in 130-letnici režiserjevega rojstva.

Širi dni, štirje filme

Projekcijo filma Razpoložena za ljubezen (Fa yeung nin wah, 2000) v torek, 23. avgusta, posvečao igralcu Tonyju Leungu ob njegovi 60-letnici. 

Film Wonga Kar Waija, zgodba o skrivnostih ljubezni in bežnosti življenja, ne sodi le med najbolj romantična dela v zgodovini sedme umetnosti, temveč se pogosto znajde tudi na lestvicah najboljših filmov vseh časov, Leungu pa je prinesla nagrado za najboljšega igralca v Cannesu.

V sredo, 24. avgusta, se bodo s filmom Sullivanova potovanja (Sullivan's Travels, 1941) poklonili 100-letnici igralke Veronice Lake. Komična mojstrovina Prestona Sturgesa sodi med najboljše hollywoodske satire in morda predstavlja vrhunec v karieri enega največjih genijev screwball komedije.

Od Kongresnega trga in projekcij na prostem se bodo gledalci ob 50-letnici filma poslovili s Kabaretom (Cabaret) Boba Fosseja

Barviti, žgečkljivi, a tudi presenetljivi mračni muzikal, postavljen v zadnje dni hedonističnega weimarskega Berlina, je »čudovito dekadentno« Lizo Minnelli pred petdesetimi leti izstrelil med superzvezde ter si prislužil zlati globus za najboljši film v kategoriji muzikalov in komedij ter osem oskarjev, vključno za najboljšo režijo in igralko.

Kabaret je tudi zadnji iz cikla filmov Novi Hollywood v Kinodvoru, ki se je pričel maja letos.

Letni Kinodvor že osmič zapored 

Letošnja izvedba Letnega Kinodvora na Kongresnem trgu bo potekala osmič, z njo pa se mestni kino postavlja ob bok primerljivim in pomembnim projektom s področja kulturnega turizma v Locarnu, na Dunaju, v Parizu, Londonu in Bologni. 

Projekcije Letnega Kinodvora na Kongresnem trgu so brezplačne, na sporedu so vsak dan ob 21. uri (tudi v primeru dežja). Predvajane so v izvornem jeziku s slovenskimi in angleškimi podnapisi.

Starejše novice