Foto: Bobo
Nika Vajnhandl
Pet, 11.2.2022 19:54
»Slovenija ne dosega prvih mest samo na olimpijskih igrah, ampak tudi na področju upada demokracije!« je glavno sporočilo današnjega petkovega protesta.

Po podatkih najnovejše raziskave Eurobarometra, uradne agencije Evropske unije za meritev javnega mnenja, je Slovenija dosegla prvo mesto pri vprašanju o tem, kako smo ne-zadovoljni z demokracijo.

Te dni pa Slovenija dosega prva mesta tudi na olimpijskih igrah. Ob uspehu športnikov vlada napoveduje povišane nagrade za osvojitev olimpijskih medalj.

Petkovi protestniki to strogo kritizirajo. »Nagrade seveda ne bodo prišle iz njegovega žepa, ampak gre za javna sredstva, ki jih Janez Janša izrablja v ceneno nabiranje političnih točk,« pravijo, da Janez Janša izrablja olimpijske igre za samopromocijo in s »populističnimi objavami« izrablja športne dosežke za predvolilno propagando. 

Petkovi protestniki so v tej luči simbolično podelili medalje »za najboljše rezultate v borbi zoper demokracijo in vladavino prava«.

»Prizadeti Olaj«

Na petkovem protestu je javno spregovoril tudi Pavel Gantar, bivši predsednik državnega zbora, trenutno pa glavna tarča »prizadetega Olaja«. 

Generalnega direktorja policije Antona Olaja je namreč »prizadel« Gantarjev zapis na Twitterju, kjer se je odzval na rekordno količino solzivca, ki ga je uporabila policija na protestih 5 oktobra 2021.

»Res je! Po mestu krožijo organizirane tolpe državljanov, ki na nič hudega sluteče ljudi mečejo solzivec in jih polivajo z vodo!« je Gantar zapisal na Twitterju.

Olaj je svojim podrejenim naročil preiskavo in proti Gantarju sprožil postopek. Policijska postaja Dolenjske toplice je tako izdala odločbo o prekršku, v kateri so zapisali, da je Gantar Olaju »povzročil občutek prizadetosti«, s čimer je storil prekršek po zakonu o varstvu javnega reda in miru, za kar mora plačati 250 evrov kazni. 

Podobni postopki so bili med drugimi sproženi tudi proti novinarju Blažu Zgagi in drugim. »S tovrstnimi potezami si je tako doktor Olaj pridobil bronasto medaljo v borbi zoper demokracijo,« so povedali in simbolno podelili medaljo.

Za odstop Hojsa

»Drugi zaslužni uničevalec demokracije in dobitnik srebrne medalje pa je davno odstopljeni minister Alojz Hojs,« so naznanili. 

Podelitev medalje Hojsu so utemeljili s tem, da je tudi četrtkova preiskovalna komisija državnega zbora, ki preučuje sume političnega vmešavanja v delo policije izdala vmesno poročilo, v katerem predlaga Hojsov odstop in tudi odstop obeh državnih sekretarjev na notranjem ministrstvu Franca Kanglerja in Boža Predaliča.

»Prvak v razkroju demokracije«

Medaljo za prvo mesto je prejel Janez Janša, ki je po besedah petkovih protestnikov »večni prvak v razkroju demokracije, glavni arhitekt političnih manipulacij, napadov na medije, kršitev ustave, posegov v delitev vej oblasti, ustrahovanja kritikov in neusmiljenega političnega kadrovanja, ki so nas v manj kot dveh letih pripeljale do prvega mesta v raziskavi Evrobarometra glede stanja demokracije v Evropi«.

Starejše novice