Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 11.11.2021 15:21
Korupcije osumljena zdravnika sta po zaslišanju že na prostosti.

Mariborsko sodišče je po današnjem zaslišanju pri dežurnem preiskovalnem sodniku pridržana zdravnika, osumljena izdajanja lažnih zdravniških spričeval, zgodaj popoldne spustilo na prostost, so za STA potrdili na mariborskem tožilstvu

 Sodišče se je tako odločilo, ker ni imelo nobenih utemeljenih razlogov za izrek pripora, poroča STA.

Kriminalisti so osumljena pred dežurnega preiskovalnega sodnika mariborskega sodišča privedli v sredo zvečer, ta pa je za oba odredil sodno pridržanje in zaslišanje izvedel danes.

Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Beno Meglič je sicer danes pojasnil, da je bila kazenska ovadba podana zoper dva osumljena zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja.

Prav tako je bila podana zoper enega osumljenega zaradi kaznivega dejanja jemanja podkupnine in zoper devet osumljenih zaradi kaznivega dejanja dajanja podkupnine.

Predkazenski postopek še poteka zoper 69 oseb, vse pa so osumljene storitve kaznivega dejanja dajanja podkupnine.

Kazniva dejanja izvajala od leta 2011

Osumljena zdravnika sta kazniva dejanja izvrševala od leta 2011. Eden od storilcev se je vnaprej dogovoril z zastopniki delodajalcev in športnih društev, da so mu dostavili podatke o zaposlenih delavcih oziroma športnikih, ki jih potrebuje za izdajo zdravniškega spričevala. 

V nadaljevanju je nato proti plačilu izdal zdravniška spričevala s področja medicine dela, prometa in športa, brez da bi preventivne zdravstvene preglede dejansko opravil.

Neupravičeno izdala skoraj 14 tisoč zdravniških spričeval

Kriminalisti dodajajo, da je bil izključni motiv pri obeh zdravnikih koristoljubje. Denar, ki sta ga na ta način pridobila, sta si storilca medsebojno razdelila. 

Ugotovili so, da je bilo na tak način od leta 2011 izdanih nekaj manj kot 14.000 zdravniških spričeval za več kot 400 podjetij oziroma organizacij. 

Predkazenski postopek poteka tudi zoper zastopnike oziroma odgovorne osebe podjetij in drugih organizacij, ki so na tak način pridobili zdravniška spričevala in za to tudi plačali osumljenima zdravnikoma.

Zdravnik izdal 90 lažnih potrdil v zvezi s covidom

Eden od osumljenih zdravnikov je zlorabil svoj položaj zdravnika tudi s tem, da je v času trajanja epidemije covid-19 neupravičeno izdajal zdravniška potrdila o prebolevnosti virusa, čeprav je vedel, da te bolezni osebe niso prebolele. 

Prav tako je osumljeni zdravnik proti plačilu neupravičeno izdajal potrdila o opravljenih hitrih testih in testih PCR. V zvezi s covid-19 je bilo skupno izdanih 90 različnih potrdil.

Z izdajanjem lažnih potrdil 'nabrala' najmanj 1,2 milijona evrov

Osumljena zdravnika sta z navedenimi kaznivimi dejanji pridobila najmanj 1,2 milijona evrov protipravne premoženjske koristi. 

Za eno izdano zdravniško spričevalo za področje športne dejavnosti sta prejela med deset in 15 evri, za zdravniško spričevalo v zvezi z zaposlitvijo v podjetjih med 50 in 65 evri, za izdana covid potrdila pa je en osumljeni zdravnik zahteval od 30 do 40 evrov za eno potrdilo.

Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za kaznivo dejanje jemanje podkupnine od enega do osmih let in denarna kazen.

Za kaznivo dejanje dajanje podkupnine vpletenim grozi zaporna kazen od enega do šestih let in denarna kazen.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice