zalastritof
Tor, 4.1.2022 15:54
V teku je prenova prostorov ljubljanske upravne enote na Tobačni ulici. Zaradi tega utegnete v prihodnjih mesecih na razrešitev vlog čakati še nekoliko dlje.

Pritoževanje glede čakalnih dob na Upravni enoti Ljubljana je v zadnjih letih postalo stalnica. Epidemija koronavirusa je situacijo še nekoliko otežila.

V prihodnjih mesecih pa nekaj več zmede pričakujejo predvsem zaradi prenove in preobremenitve zaposlenih, je izpostavil načelnik ljubljanske upravne enote Bojan Babič.

»Letos poteče 48.885 osebnih izkaznic, 18.286 potnih listov in 39.206 vozniških dovoljenj. Glede na izkušnje, povezane z dnevnimi migranti, ki zadeve urejajo pri nas, povečanim številom vlog tujcev in vse ostalo, ocenjujemo, da bomo morali v letu 2022 skupno zamenjati okoli 180.000 dokumentov,« je poudaril.

Na upravni enoti predvidevajo, da bodo letošnje in naslednje leto, precej kritični, saj se približno trem četrtinam prebivalcev Slovenije izteče veljavnost dokumentov.

Situacijo poskušajo reševati s povečanim številom zaposlenih

Zaradi velikega obsega dela je samo v zadnjem letu od 25 zaposlenih kar sedem dalo odpoved zaradi odhoda na drugo delovno mesto. 

Da bi se izognili večjim težavam, so zato na ministrstvo za javno upravo naslovili prošnjo. Dobili so pomoč v obliki novih začasnih zaposlitev, s katerimi bodo lahko vsaj v naslednjih dveh letih nekoliko pospešili zadeve.

»Dobili smo dovoljenje za devet dodatnih začasnih zaposlitev na okencih in štiri dodatne v glavni pisarni, ki je neposredno povezana s to dejavnostjo. Skupno torej 13 novih zaposlitev, da bi lahko povečali število ljudi, ki delajo na okencih,« je izpostavil Babič.

Naslednja težava, na katero soo naleteli, je, da imajo na upravni enoti na Tobačni omejeno število okenc.

»Torej tudi dodatna delovna sila nič ne pomeni, če mi nimamo dovolj okenc. Tudi tu je ministrstvo za javno upravo prisluhnilo naši prošnji in že prenavljamo prostore na Tobačni, kjer bomo tako pridobili najmanj deset dodatnih okenc.

Računamo, da se bo tako povečalo število ljudi, ki bodo v enem dnevu lahko zamenjali dokumente in da bi v vsem letu lahko vse vloge za dokumente normalno obdelali,« je pojasnil. 

Kaj bo novega?

V okviru prenove prostorov upravne enote na Tobačni ulici že prenavljajo 1. nadstropje, kamor nameravajo umestiti dodatne pisarniške prostore. Izpostavljajo, da je treba najprej vse preseliti v 1. nadstropje, potem se šele lahko začne prenova okenc v pritličju. 

»Zaradi prenove dela na upravni enoti ne bomo ustavljali, ker bomo morali seliti okenca, pa bo to povzročilo nekaj zmede,« je povedal načelnik.

Prenova 1. nadstropja, ki je že v teku, mora biti po pogodbi zaključena do začetka aprila letos. Potem se šele lahko začne prenova okenc v pritličju.

Del storitev bodo s Tobačne v času prenove preselili tudi na okenca na Linhartovi, ko se boste naročili za obisk, pa boste obveščeni o tem, ali bo storitev izvedena na Linhartovi ali Tobačni ulici.

Nova poročna dvorana

S prenovo bodo na Tobačni dobili tudi novo poročno dvorano.

»Ljudje, ki so se doslej poročili na Tobačni, so to izvedli v prostoru, kjer smo dve pisarni združili v eno, ta prostor pa se nam ne zdi primeren za dogodek, kot je poroka. Zato urejamo novo, večjo poročno dvorano, tako da bomo imeli v Ljubljani zdaj dve: v prostorih na Linhartovi in Tobačni ulici,« je dejal načelnik.

Starejše novice