Fotografija je simbolična.
Pia Seidl
Sre, 6.7.2022 07:00
V času vročinskih valov kar hrepenimo po ohladitvi. V vročini prija tudi sladoled. A ta je v Ljubljani vse dražji. Preverili smo, kaj o podražitvah pravijo ponudniki.

Nedavno smo na ljubljanskih ulicah mimoidoče spraševali, kaj menijo o cenah sladolednih kepic v Ljubljani. Večina je izpostavila, da so cene kepic previsoke, sladoled so označili za pravi luksuz, ki si ga ljudje že težko privoščijo. Nad vrtoglavo visokimi cenami sladoleda v prestolnici so se pritožile tudi nekatere vplivnice. 

Cene sladoleda so poskočile. Če smo si včasih kepico sladoleda v poletnih mesecih privoščili za dober evro, je trenutna cena poskočila na tri evre ali celo več. 

Zanimalo nas je, kaj o visokih cenah sladoleda pravijo priljubljeni ponudniki sladoleda. Za Ljubljanainfo so nam odgovore podali naslednji ponudniki sladoleda in drugih sladkih dobrot.

Vigò z visokimi cenami 

»V primerjavi z lanskim letom se je sladoledna kepica podražila. Nazadnje smo podražili v mesecu aprilu in to za 20 centov. Do meseca aprila je bila kepica 2,5 evra. Trenutna cena pa je 2,7 evra. 

Nekateri gosti se pa tudi obrnejo in zaradi višje cene ne kupijo sladoleda. Tudi tujci so na začetku presenečeni nad ceno, ampak vseeno plačajo, ker si mislijo 'enkrat smo tukaj'.

Menim, da je sladoled dejansko predrag, saj so cene nenormalno visoke. Vse se draži in nimamo kaj. Vedo, da si bodo ljudje privoščili sladoled, ker je poletje. Cena Ljubljančane ne odvrne od sladoleda, saj ima Vigò v Ljubljani veliko stalnih strank,« je za Ljubljanainfo izpostavila zaposlena.

Meni, da ljudje, ki cenijo sladoled, bodo zanj plačali ceno, ki jo določijo ponudniki in se ne bo pritoževali. Enakega mnenja je tudi zaposlena v Gelateriji Romantika, ki je povedala, da je njihov sladoled butičen in so zato zanj mimoidoči pripravljeni plačati nekoliko več.

Gelateria Romantika ponuja najdražje kepice

»Mi imamo cene po porcijah. Za približno eno kepico tako odštejete tri evre, za dve kepici 4,5 evra in za dobre tri kepice šest evrov. Prostorninsko je morda videti malo, ampak gelato je gostejši sladoled in ni primerljiv s standardnim sladoledom. 

Cena sladoleda se je v primerjavi z lanskim letom zvišala. Mala porcija je bila lani 2,5 evra, srednja porcija pa 3,8 evra, ki se je čez poletje povišala na 3,9 evra. Velika porcija je bila lani pet evrov potem 5,5 evra, trenutno pa je šest evrov. Naši gosti so večinoma tujci ali pa gosti, ki pridejo prvič, zato se ne pritožujejo nad cenami.« 

V Loliti cene sladoleda zaenkrat ostajajo enake

V priljubljeni kavarni in slaščičarni Lolita cen sladoleda zaenkrat niso dvignili. Eden od zaposlenih nam je zaupal, da je cena sladoledne kepice 2,4 evra in ostaja enaka z lanskim letom. Cena surovin in dostava se dražita, zato dvigovanje cen še ni izključeno.

Sladoledno kepico so v kavarni Caffe na Čopovi ulici v primerjavi z lanskim letom povišali za 20 centov. Trenutna cena kepice sladoleda znaša dva evra. Lansko leto pa je stala 1,80 evra.

Starejše novice