Ljubljanainfo
Čet, 8.12.2022 14:35
Notranji ministri Evropske unije so potrdili vstop Hrvaške v schengen s prvim januarjem.

Notranji ministri Evropske unije so na današnjem zasedanju v Bruslju potrdili vstop Hrvaške v schengensko območje s prvim januarjem 2023, so za STA potrdili na slovenskem notranjem ministrstvu.

»Schengensko območje se bo zahvaljujoč češkemu predsedstvu prvič po več kot desetletju povečalo. Ministri so podprli članstvo Hrvaške s prvim januarjem,« je češko predsedstvo Svetu Evropske unije zapisalo na Twitterju. Hrvaška bo postala 27. članica schengna.

Nadzor na hrvaških kopenskih in morskih mejah z drugimi članicami schengna bo tako odpravljen 1. januarja prihodnje leto, na letališčih pa 26. marca ob menjavi letalskih voznih redov.

Vstop sosednje države je podprla tudi Slovenija, ki je članica območja brez nadzora na notranjih mejah od leta 2007.

Ob tem je podala enostransko izjavo, v kateri poudarja, da je meja med Slovenijo in Hrvaško določena z arbitražno razsodbo, ki je končna in obvezujoča. Hrvaška medtem v svoji izjavi zatrjuje, da je razsodba ne obvezuje in da je treba mejo še določiti.

Hrvaška je v Evropsko unijo vstopila julija 2013, ocenjevanje njene pripravljenosti na vstop v schengen pa se je začelo tri leta kasneje. Bila je deležna najobsežnejšega ocenjevanja med članicami schengna, izpolniti je morala 281 priporočil, od tega se jih je 145 nanašalo na nadzor zunanje meje.

Ocenjevanje se je končalo maja 2019, Evropska komisija pa je nato oktobra istega leta ocenila, da je Hrvaška izpolnila vse tehnične pogoje za vstop v schengen.

Decembra lani so to potrdili še notranji ministri članic Evropske unije. Nato je sledilo še sprejemanje končne odločitve o pridružitvi slovenske južne sosede temu območju, ki se je zaključilo danes.

Vstop Bolgarije in Romunije zavrnjen

Notranji ministri Evropske unije so medtem zavrnili vstop Bolgarije in Romunije v schengen.

Ti dve državi, ki sta se Evropski uniji pridružili leta 2007, sta sicer pogoje za pristop k schengnu izpolnili že leta 2011.

Zadnji misiji, ki sta ju Romunija in Bolgarija povabili prostovoljno, sta oceno njune pripravljenosti na članstvo opravili v zadnjih mesecih. Komisija je sredi novembra znova poudarila, da obe državi izpolnjujeta pogoje.

Starejše novice