Slika je simbolična.
Ustvarjeno dne
Pet, 24.6.2022 07:00
So na vidiku spremembe cen vrtcev? Vprašanja smo naslovili na Mestno občino Ljubljana.

»Ne. Mi smo nazadnje podražili vrtce leta 2012, to pa je bila edina podražitev v desetih letih. Znašala je 14 odstotkov,« je na naše vprašanje o tem, ali je na vidiku podražitev vrtcev v Ljubljani odgovoril ljubljanski župan Zoran Janković.

Z Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Mestne občine Ljubljana smo dobili enak odgovor: Spremembe cen vrtcev v Ljubljani trenutno niso predvidene.

Koliko znaša polna cena programom predšolske vzgoje v javnih vrtcih?

V Mestni občini Ljubljana znaša polna cena programov za prvo starostno obdobje 576 evrov in drugo starostno obdobje 418 evrov.

Cene programov v ljubljanskih javnih vrtcih veljajo od 1. septembra 2019 dalje. Oblikujejo se na osnovi Pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih, ki izvajajo javno službo. 

Te cene predstavljajo podlago za izračun plačila staršev za vrtec. Omogočajo tudi izračun razlike med ceno programa in plačilom, ki so ga dolžni pokriti starši, saj del stroška financira občina.

Kot elementi za oblikovanje cen programov se upoštevajo stroški dela, stroški materiala in storitev ter stroški živil za otroke.

Kaj pa popusti za starše?

Ljubljanska občina staršem otrok (poleg znižanega plačila za programe v vrtcih po lestvici, ki jo določa zakon) ponuja še dodatne ugodnosti.

Za prvo starostno obdobje je mogoče dobiti popust v višini 23,5 odstotkov (drugi in četrti dohodkovni razred) in 17,5 odstotkov (peti in deveti dohodkovni razred). V drugem starostnem obdobju znaša popust 15 odstotkov (drugi in četrti dohodkovni razred) ali 12,5 odstotkov (peti in deveti dohodkovni razred). Občina omogoča določene ugodnosti tudi v kombiniranih oddelkih.

Z usklajevanjem proračunskih sredstev in politiko cen programov ter mestnimi popusti se v Ljubljani trudijo, da bi bili vrtci kar se da ugodni za starše. S tem občina zagotavlja visok delež v vrtec vključenih otrok.

Znižanje plačila za en dohodkovni razred

Staršem se lahko zniža plačilo vrtca za en dohodkovni razred, saj je v nekaterih primerih Mestna občina Ljubljana dolžna kriti del cene programa.

Takšen primer, kjer se plačilo vrtca staršem zniža, je odplačevanja stanovanjskega kredita, s katerim si družina rešuje osnovni stanovanjski problem. 

Za znižanje lahko zaprosijo starši, ki sodijo v razpon od drugega do šestega dohodkovnega razreda, upravičenost pa se ugotavlja na podlagi ustreznih dokazil, o čemer odloča pristojni center za socialno delo.

Ljubljanska občina je med leti od 2006 do 2021 za področje predšolske vzgoje in izobraževanja namenila 1.263.770.711 evrov, od tega 323.790.160 evrov za investicije in investicijsko vzdrževanje. Pridobiti pa je uspela 19.550.908 evrov nepovratnih sredstev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice