Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 13.9.2022 14:00
Gibanje za dostojno delo in socialno družbo je včeraj v svojem zapisu na Facebooku objavilo primer študentk, ki sta naleteli na zaplete pri plačilu.

Študentki, ki sta na Škisovi tržnici delali maja letošnjega leta, sta naleteli na težave pri plačilu, zato sta se na pomoč obrnili na Gibanje za dostojno delo in socialno družbo.

Delodajalci naj bi ju v tednu po opravljenem delu delu vprašali, če bi lahko plačilo izvedli tako, da jima za 12 ur dela prek napotnice nakažejo minimalno urno postavko, ostalo pa »na roko«. 

Je res šlo za delo na črno? Za njihovo plat zgodbe smo se obrnili na Zvezo Škis.

Oseba, ki je plačilo »na roke« ponujala, nima pooblastil

»O dotični temi smo z Gibanjem za dostojno delo in socialno družbo že razglabljali in jim razložili, da pri obtožbah o delu na črno nimajo nobene podlage,« so za Ljubljanainfo povedali z Zveze Škis.

Študentki sta bili prijavljeni za opravljanje dela na Škisovi tržnici 2022 preko študentske napotnice in sta tudi prejeli celotno plačilo na ta način, so nam zagotovili.

»Vodstvo zveze venomer skrbi, da ne prihaja do nepoštenih dogovarjanj. Oseba, ki je ponujala dekletoma plačilo 'na roke', nima nikakršnega pooblastila za dogovarjanja o kakršnem koli plačilu za delo na kakršenkoli način. 

Na Zvezi Škis ves čas delujemo transparentno in tega smo se držali tudi pri organizaciji Škisove tržnice. Podobno kot Gibanje za dostojno delo in socialno družbo nedopustne prakse pri izplačevanju študentskega dela obsojamo in jih ne prakticiramo,« so še odgovorili.

Napake pri nakazilu

Škis se v največji meri financira iz denarja, ki ga dobi s strani njihovih partnerjev, prodaje vstopnic in prodane pijače na točilnih pultih. 

Študentki naj bi na račun prejemali »čudne vsote«, kar so nam obrazložili z besedami, da za njih dela ogromno ljudi, zato previdnosti in natančnosti navkljub občasno pride do napake pri nakazilu denarja.

»Če se to zgodi, takoj ob javljeni napaki ponovno pregledamo nakazilo in nakažemo razliko nemudoma. Tako smo po letošnji Škisovi tržnici plačila nakazali 24. maja, ugotovljene napake pri urah pa izplačali takoj 17. junija. Torej nikakor ne govorimo tukaj o izplačilu, na katerega bi bilo potrebno čakati dva meseca,« so odgovorili na pritožbe.

V zvezi vedno zagovarjajo študente, na vsaki Škisovi tržnici pa jim tudi pomagajo, so nam zatrdili. Letos so skupaj s fundacijo Študentski tolar na primer zbrali 25.000 evrov za študente. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice