Nika Vajnhandl
Čet, 10.2.2022 16:00
Na Fraportu Slovenija smo preverili, ali opažajo, da bi Slovencem koristila lastna letalska družba.

Podjetje Fraport Slovenija poroča, da v času epidemije z letalom potuje za več kot polovico manj ljudi kot prej. Ocenjujejo, da bo trg okreval šele čez pet let. 

Preverili smo, ali bi bilo okrevanje lažje, če bi Slovenija imela svojo letalsko družbo.

Potrebujejo več povpraševanja in ukinitev potovalnih omejitev

Letalske družbe imajo funkcijo zagotavljanja povezljivosti. Pomembno je, da obstaja povezljivost, predvsem ponudba letov do večjih vozlišč ter ustrezna frekvenca oziroma vozni red. 

Sekundarnega pomena je, kakšna je letalska družba – legacy, low-cost ali hibrid – in v kakšnem lastništvu je, sporočajo s Fraporta. »Pri nas so dobrodošle vse letalske družbe, ki ponujajo kakovostne storitve za primerno ceno,« pojasnjujejo.

Na vprašanje, kaj bi lahko storili, da bi se povezljivost izboljšala, s Fraporta za Ljubljanainfo odgovarjajo, da potrebujejo več povpraševanja in ukinitev potovalnih omejitev zaradi pandemije. To je po njihovih besedah ključno, da se bo mreža letov z ljubljanskega letališča krepila.

Poslovno okolje je trenutno na tem področju zelo namreč zahtevno, saj je število potnikov, ki uporabljajo letalske storitve, globalno še vedno več kot polovico nižje kot pred epidemijo, trg pa po zdajšnjih napovedih okreval še do pet let.

»Kakršna koli letalska družba, ki ponuja konkurenčne storitve in ponudbo letov, bi dobro vplivala na okrevanje,« razlagajo.

Slovenska letalska družba?

Slovenija po propadu Adrie Airways nima svoje letalske družbe in je tako precej odrezana od sveta.

Adria Airways je šla v stečaj jeseni 2019. Že pred tem je bila pa nekaj let v tuji lasti, torej lastniško gledano ni bila slovenska družba. Je pa imela sedež v Sloveniji.

Zadnji dve leti pred stečajem sta bili za Adrio finančno precej zahtevni, to pa je tudi podjetju Fraport Slovenija predstavljalo precej skrbi in težav, saj je Adria prepeljala polovico potnikov na ljubljanskem letališču. 

Lani februarja so sicer vzpostavili novo slovensko letalsko družbo SouthEast Airlines s sedežem v Trbovljah. Po tem, ko so se predstavili kot 'nova slovenska letalska družba' in obljubili, da bomo lahko z njihovim novim letalom Airbus A320 z Brnika leteli že junija 2021, pa je glas o njih potihnil. Na pojasnilo, kaj se s to letalsko družbo dogaja danes, še čakamo.

Domača letalska družba bi potrebovala izdatno finančno pomoč

Na Fraportu menijo, da je širok nabor letalskih prevoznikov za letališče prednost. Pojasnjujejo pa, da bi kakršna koli domača letalska družba po njihovem mnenju potrebovala izdatno finančno pomoč, da bi lahko opravljala svojo dejavnost.

Nova letalska družba bi bila koristna predvsem zato, ker z Brnika trenutno ni mogoče leteti kamorkoli. S Fraporta pojasnjujejo, da odkar ni Adrie, potniki pogrešajo letalske linije predvsem na nekatere destinacije na Balkanu, ki so jih uporabljali predvsem zdomci, ki so z Adrio iz zahodnih držav preko Ljubljane potovali na Balkan, recimo v Prištino, Tirano, Sarajevo in Skopje.

Trenutno z Brnika ne morete poleteti na Dunaj. Tamkajšnje letališče je služilo predvsem kot transferno letališče, njegovo vlogo oziroma potnike pa so trenutno prevzela ostala transferna letališča. Poleteti ne morete niti v Kopenhagen, ki je služil kot pomembna povezava z zdomskim prometom.

Starejše novice