Za izgled in stanje informativnih tabel in klopc na eni najpriljubljenejših izletnih točk Ljubljančanov sta zadolžena Javno podjetje Energetika Ljubljana in Turistično društvo Šmarna gora. Foto: JP Energetika Ljubljana.
Ustvarjeno dne
Čet, 9.7.2020 11:48
Javno podjetje Energetika Ljubljana je v sodelovanju s Turističnim oz. Planinskim društvom Šmarna gora na Šmarni gori obnovilo vseh 20 informativnih tabel ter namestilo zaščitni premaz na 25 klopeh.
Šmarna gora je dobila ime po Mariji, zavetnici šmarnogorske (marijinogorske) cerkve. V srednjem veku je bila šmarnogorska cerkev priljubljen romarski cilj, saj je bilo daleč naokoli znano, da si romarji v njej z lahkoto izprosijo odpustke.
Šmarna gora je dobila ime po Mariji, zavetnici šmarnogorske (marijinogorske) cerkve. V srednjem veku je bila šmarnogorska cerkev priljubljen romarski cilj, saj je bilo daleč naokoli znano, da si romarji v njej z lahkoto izprosijo odpustke. Foto: MOL.

Zanimivost šmarnogorske cerkve je, da zvon opoldansko zvonjenje opravlja pol ure prej, to je ob enajsti uri in trideset minut. To naj bi bilo povezano s časi turških vpadov. Nekoč naj bi se namreč Turki odločili, da bodo zavzeli tabor s cerkvijo, v katerem so se pred njimi skrivali domačini, in sicer še pred poldnem tistega dne. Če jim podvig ne bi pravočasno uspel, so si Turki obljubili, da se bodo nemudoma vrnili v Turčijo. To zaobljubo naj bi slišala sv. Marija in o njej obvestila v taboru skrivajoče se domačine. Slednji so v upanju, da se bo Turek držal rečenega, začeli poldne zvoniti pol ure prej. Turki so se dejansko obrnili in odšli nazaj v Turčijo, zvon pa v spomin na ta dogodek še danes poldne bije pol ure prej.

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice