Foto: Evropski potrošniški center Slovenija, Instagram
Ljubljanainfo
Sre, 15.3.2023 12:22
Evropski potrošniški center Slovenija ob tem dnevu opozarja na prevare pri spletnih nakupih, Zveza potrošnikov Slovenije pa je dan posvetila podpori potrošnikom ob prehodu na čisto energijo v gospodinjstvih.

Svetovni dan pravic potrošnikov, ki je vsako leto 15. marca, Evropski potrošniški center Slovenija danes obeležuje na ljubljanski tržnici, kjer lahko na njihovih stojnicah dobite številne uporabne informacije, sodelujete v nagradnih igrah in zavrtite kolo sreče.

Na prizorišču je tudi igralec Nik Škrlec, ki animira mimoidoče.

Evropski potrošniški center Slovenija sicer ob svetovnem dnevu varstva potrošnikov opozarja predvsem na številne prevare pri spletnem nakupovanju in prodaji prek spletnih oglasnikov in spletnih trgovin.

Svetujejo, da imate pri nakupovanju in prodaji prek spleta vedno v mislih naslednje:

  • pred vsakim nakupom vedno preverite spletno trgovino,
  • 'Slovenija' v imenu spletne trgovine ne zagotavlja varnega nakupa,
  • tudi pri plačilu 'po povzetju' lahko pride do prevare,
  • ne zaupajte obljubam o hitrem zaslužku in pazite na prevare s krediti prek spleta,
  • v spletno in mobilno banko vedno vstopajte prek aplikacije oziroma uradne strani storitve (nikoli prek prejete povezave),
  • ne pozabite, da pošta, banke in druge storitve od vas nikoli ne bodo zahtevale vpisa gesla prek povezave v sporočilu,
  • v primeru oškodovanja to čimprej prijavite policiji in obvestite svojo banko.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije pa so današnji svetovni dan pravic potrošnikov posvetili podpori potrošnikom ob prehodu na čisto energijo v gospodinjstvih.

Ob tej priložnosti izpostavljajo, da morajo biti potrošniki prepoznani kot ključni igralci na trgu in ne le pasivni opazovalci pri energetskem prehodu. Potrošniki potrebujejo cenovno dostopne in preproste rešitve v stabilnem okolju.

Opolnomočenje potrošnikov za zeleni prehod se dogaja v času inflacije in draginje, ki je prizadela ne le najbolj ranljive, ampak tudi družine, ki so dolga leta spadale v srednji razred, saj ne gre zgolj za cene hrane in energije, ampak tudi za velike podražitve najrazličnejših storitev, kot so vrtci in komunala.

Hkrati ob svetovnem dnevu pravic potrošnikov na Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo na neučinkovitost potrošniške politike v Sloveniji. Ugotavljajo, da je v zadnjih dveh desetletjih (z)drsela na dno prioritet aktualnih vlad. Tako številna vprašanja ostajajo brez odgovorov, potrošniki brez ustrezne zaščite, potrošniške organizacije pa brez sogovornika.

Sprememba stanja bo zahtevala tesno in aktivno sodelovanje med organi nadzora, kar na ravni Evropske unije že najavlja Evropska komisija, v Sloveniji pa razprave o tem še ni.

»Ob visokih življenjskih stroških, aktualnih okoljskih vprašanjih in vprašanjih oskrbe z energijo ne moremo mimo vprašanj o zagotavljanju pravičnega prehoda za potrošnike. Skupaj z zvišanji cen hrane in financ potrošniki povsod radikalno spreminjajo življenjski slog, da lahko zadostijo vsaj osnovnim potrebam, zato si zelenega prehoda mnogi ne morejo privoščiti,« je izpostavila Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije.

Dodala je še, da je energetska kriza pred slabim letom najprej vzela potrošnikom iz rok 'pogajalsko moč', ki so jo v odnosu do ponudnikov energije imeli zaradi presežne ponudbe na trgu.

Ko se je to spremenilo skoraj čez noč, so bili potrošniki v zelo veliki meri deležni zgolj posledic energetske krize. Če jih vlada ne bi omilila z interventnimi ukrepi, bi bile te posledice še mnogo hujše.

Prehod na obnovljive vire gospodinjstva ni vedno preprost

»Prehod na obnovljive vire za gospodinjstva ni vedno preprost, povezan je z razmeroma velikimi stroški začetne naložbe, z nemalo administrativnimi ovirami in s pomanjkanjem sistemskih ukrepov. Potrošniki potrebujejo stabilen sistem pravil in spodbude, ki se ne bodo spreminjale z danes na jutri. Potrebujejo jasna, razumljiva in izvedljiva pravila,« opozarja Barbara Primc z Zveze potrošnikov Slovenije.

Nenazadnje gre pri naložbah v obnovljive vire za vse prej kot majhne zneske, ki jih morajo potrošniki skrbno načrtovati, kar pa je zaradi vsega naštetega čedalje težje.

Poleg tega vsi obnovljivi viri niso enako zeleni in marsikdo se znajde v zadregi, kaj izbrati, da bo dolgoročno čim manj obremenjeval okolje in bo hkrati čim bolj neodvisen od nihanja cen energije na trgu.

Starejše novice