Foto: Miloš Vujinović
Ljubljanainfo
Sre, 14.9.2022 16:34
Murska Sobota se te dni spreminja v pravo meko za vse ljubitelje balonarstva, fotografske navdušence ali zgolj tiste, ki iščete idejo za izlet.

Sončni vzhodi so te dni v Pomurju še veliko slikovitejši kot sicer. Na desetine balonov že zdaj po pomurskem nebu riše pravljico

Številni zato minute pred službo ali šolo in vrtcem izkoristijo za nekaj minut uživanja v razgledu.

V jutranjih meglicah je prizor še toliko bolj čaroben. 

Dogodek, ki ga Slovenija še ni videla

Balonarji se dvigajo in spuščajo, pospešijo čez ravnico in trenirajo za 24. svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni v Murski Soboti, ki se začenja z uradno otvoritvijo v soboto.

130 balonov v zraku bo spektakel sam po sebi. Od tega je kar 105 tekmovalnih ekip, prihajajo pa iz 32 držav. 15 balonov je spremljevalnih 'fiesta' balonov, med njimi šest v nenavadnih oblikah - videli bomo veliko srce, jabolko in še marsikaj.

Tega Slovenija še ni videla, vrhuncev pa ne bo manjkalo, znova vabi Matjaž Pavlinjek, predsednik balonarskega kluba Roto in generalni direktor organizacije prvenstva. 

Vreme ne bo bistveno vplivalo na izvedbo

»Dogodek smo zaradi slabšega vremena nekoliko prilagodili. Trenutno je situacija taka, da bo otvoritveni dogodek v soboto, ob 15. uri, pred Expanom, potem pa imamo v planu še 'aeroshow' in pa 'key grab' ter kasneje tudi 'night glow'. Vendar smo se odločili, da bomo te dogodke delno prestavili na nedeljo, saj se obeta lepše vreme, nočna iluminacija bo predvidoma v nedeljo,« je pojasnil Pavlinjek.  

Otvoritvena slovesnost s predstavitvijo najboljših pilotov balonov iz 32 držav sveta se torej začne v soboto, ob 15. uri, ob 16.30 pa sledi še poseben letalski miting imenovan 'aeroshow'.

Na mitingu bo mogoče spremljati doskok padalcev s slovensko zastavo, simulacijo gašenja s helikopterjem vojske, prelet pilatusov, akrobacijsko točko Petra Podlunška, akrobatsko jadralno letalo in akrobacije helikopterja skupine The Flying Bulls

Ob 18. uri se obeta tekmovanje z baloni imenovano 'key grab' oziroma vzemi ključ, ki bo nad Soboškim jezerom, zvečer pa sledi še DJ in koncert priljubljene pevke Neishe.

Tekmovalci so zadovoljni s pogoji

Na prvenstvu bodo sicer poleg vseh tujih tekmovalcev sodelovali tudi trije slovenski balonarji, med njimi tudi en Pomurec. 

»Med slovenskimi tekmovalci so trije, med njimi tudi Pomurec Dejan Buzeti, za katerega seveda tudi držimo pesti. Je pa res, da je na prvenstvu takšne razsežnosti zelo velika konkurenca, zato bomo zadovoljni tudi, če bodo naši balonarji uvrščeni med prvih 30 tekmovalcev,« še dodaja organizator prvenstva. 

Napovedan dež na začetku vikenda organizatorjev ne skrbi preveč. Tekmovalci so profesionalci in pogosto letijo tako, kot v komercialnih letih niti približno ni mogoče.

'Night glow' - nočna iluminacija balonov

Po otvoritveni slovesnosti in koncertu se obeta pester program tudi v nedeljo, 18. septembra.

Dogajanje se bo začelo že 9. uri zjutraj, ko bodo pred Expanom poleteli plinski baloni, to so prve letalne naprave, ki jih je človek izumil, za razliko od toplozračnih balonov pa letijo višje in dlje, nam razloži organizator prvenstva.

»Po 12. uri imamo predvideno druženje za družine, pripravili smo različne delavnice za otroke, animacijo, klovna. Popoldne, okrog 16. ure, pa vabimo vse zainteresirane na letališče Murska Sobota, kjer planiramo skupinski vzlet vseh balonov, torej skupno bo zletelo vseh 121 balonov,« je še dodal. 

V večernih urah se nato obeta še pravi svetlobno-glasbeni spektakel imenovan 'night glow', ki je bil planiran v soboto. Gre za nočno iluminacijo balonov ob jezeru. 

»Ko prižgemo gorilnik na balonu v mraku, potem izgledajo ti baloni kot ene velike lanterne in če jih je več to naredi eno sceno, ki je res atraktivna. Poleg tega bomo imeli tudi balone posebnih oblik, in če skombiniramo posebne balone ter klasične balone in dodamo še glasbo, po navadi je to klasična glasba, je to zelo poseben dogodek,« je še razložil Pavlinjek.

Po svetlobni balonarski iluminaciji pa ob 20. uri vse obiskovalce na Expanu čaka še glasbeni nastop. Nastopila bosta glasbenika Leopold I. in Vaino.

Zanimanja iz vseh koncev Slovenije in sveta ne manjka, akreditiranih je že 60 novinarjev in fotografov, prijave pa še dežujejo.

Brigita Perhavec, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, je izpostavila, da je zgolj dogodek v Mursko Soboto pripeljal 700 članov tekmovalnih ekip, pričakujejo pa tudi visoko število obiskovalcev.

Ob tem je dodala, da regijo ta dogodek postavlja na svetovni zemljevid.

Za nekaj dni bo Kapadokija res na dosegu roke in tudi načrti za prihodnost so smeli, pa dodaja generalni direktor organizacije prvenstva: »Pomurska ravnica omogoča idealne pristanke za balone in tudi vetrovi v Pomurju so primerni.«

Ne glejte v nebo, glejte na cesto!

Zaradi nepozabnih balonov na nebu pa organizatorji opozarjajo, ne glejte balonov - čeprav bo prizor neverjeten - glejte na cesto, ko vozite.

»Vse, ki bodo avtomobila ustavljali kjer koli od cesti, pametno ustavljajte, pametno izstopite iz vozila, ne zaprite prometa, ne naredite prometnega kaosa po nepotrebnem,« pa je še pozval Goran Grgič, namestnik direktorja prvenstva.

Starejše novice