Vid Voršič
Ljubljanainfo
Sre, 30.6.2021 04:39
Vid Voršič se je zadnjih petnajst let ukvarjal z videom in fotografijo. Čez čas se je ljubezen spremenila v delo. Danes je profesionalni fotograf na dirkah Formule 1.

Vid Voršič prihaja iz Ormoža in je dirke Formule 1 začel spremljati že kot otrok, a je na profesionalno kariero fotografije v tem športu naletel zgolj po naključju.

»Ne spomnim se prve sezone, spremljam pa F1 že, odkar se zavedam, več ali manj. To delo ni bila glih odločitev, nekak me je stvar sama potegnila v sebe, medtem ko sem fotkal modo v Milanu in so me prijatelji s portala Avtomanija.com vzeli s sabo na eno dirko. Po prvi minuti v tako intenzivnem delovnem okolju mi je nekako postalo jasno, da je to to, kar hočem v prihodnosti,« je začetek svoje poti komentiral Vid.

Čar prvih spominov

Prve dirke kot fizični obiskovalec enostavno noben ljubitelj ne more pozabiti. Tako je tudi zanj bila posebna izkušnja, ko je imel prvič možnost stopiti v paddock.

»Prva dirka je bila Monza 2014, kar je bilo sanjsko. Ko sem enkrat stopil v paddock, mi je hitro postalo jasno, da bo potrebnih nekaj let trdega dela, preden si zaslužim akreditacijo, ki ti da dostop do same steze. To je bil kar hladen tuš. Je pa kasnejše trdo delo in pridobljen dostop bilo toliko slajše,« pojasni Voršič.

Tesno sodeluje z dvema bolj znanima dirkačema, ki sta se skozi leta uveljavila v svetu Formule 1, in sicer Lewisom Hamiltonom in Danielom Ricciardom. Zadnjih sedem let je sicer bolj v ospredju Britanec, večkratni svetovni prvak in prvi dirkač moštva Mercedes-AMG Petronas.

»Logično je na nek način, da je največje povpraševanje pri najboljših ekipah in dirkačih, s tem pa tudi čakalna vrsta za kakšno fotkanje ali intervju. Imam pa to srečo, da sta med mojimi glavnimi klienti Daniel Ricciardo in Lewis Hamilton, tako da se mi tudi preko tega kdaj lažje odprejo kakšna vrata,« opisuje.

Mini maraton na delu

S tovrstnim delom pride tudi do določenih vsakodnevnih posebnosti, zato ima Vid zelo razgiban in zanimiv delovnik. 

»Okoli delovnika je načeloma tako, kot si sam narediš. Ponavadi se odpravim na dirkališče okrog osmih zjutraj, domov pa se vrnem ob kakih desetih ali enajstih zvečer. Prejšnji vikend sem si vklopil aplikacijo Sports Tracker, ker me je zanimalo koliko prehodim med fotkanjem. V soboto je aplikacija pokazala dobrih 38 kilometrov,« razloži.

Delo fotografa na dirkah Formule 1 vključuje veliko potovanj, za katere se je potrebno dodatno pripraviti in velikokrat pri tem pride tudi do kakšnih težav, tako da zanimivih zgodb ne zmanjka.

»Pred leti sva se s kolegom znašla v nekem getu sredi Bakuja, v stanovanju, v katerem je kak dan prej verjetno umrla neka oseba - posledica nepremišljenega rezervacije prenočišča. Omembe vredno je tudi iskanje obhodov covid-19 pravil posameznih držav v teh časih - za Azerbajdžan sem letos fejkal, da grem na tekmo evropskega prvenstva, da so mi dali vizo, katero sem rabil, da sem sploh prišel na letalo v Istanbulu,« je iskren.

Vztrajnost in predanost je ključna

Zaupal nam je tudi, kaj vse je bilo potrebno, da je vstopil v svet fotografije na dirkah Formule 1.

»O prebijanju ledu težko govorim. Sam sem si začel ustvarjati svojo nišo, kar je bistveno težji in daljši način do dejanskega dela v F1, se pravi brez pomoči agencij, preko katerih je lažje priti do akreditacij in prodajati fotke. Bo dovolj nazorno, če povem, da sem v to kariero vložil zadnjih šest do sedem let svojega življenja. Ves prosti čas, dopusti, prihranki ... Nazadnje sem bil na dopustu leta 2013,« je jasen.

Vid resnično pooseblja rek: Kjer je volja, tam je pot.

Starejše novice