Primer 3D prehoda za pešce na Islandiji. (Foto: Facebook profil We Love Cycling)
zalastritof
Tor, 29.6.2021 06:57
V Ljubljani bodo k večji varnosti v prometu kmalu pripomogle 3D zebre, kakršnih pri nas še nismo videli.

V Sloveniji je bilo k sodelovanju pri pilotnem projektu 3D zebre, ki ga organizira zavod Varna pot, vabljenih le nekaj občin. 

Med njimi je Mestna občina Ljubljana, kjer so za Ljubljanainfo izpostavili, da je namen tovrstnih inovativnih prehodov za pešce predvsem promocija varnosti in opozarjanje na najšibkejše udeležence v prometu.

Kaj pravzaprav je trodimenzionalni prehod za pešce?

Gre za »prehod za pešce, ki vizualno izstopa iz cestne površine, zaradi česar so tako siceršnji pravokotniki (bele črte, ki tvorijo »zebre«) videti kot kvadri (3D)«, pojasnjujejo na ljubljanski občini.

Gre torej za prehod za pešce, ki je kot običajni prehodi narisan na tla, a je zaradi posebnega senčenja iz vozečega avtomobila videti, kot da je stopničasto dvignjen

Takšne prehode lahko že najdemo recimo na Islandiji, Švedskem in Danskem, pa tudi na Hrvaškem v Rovinju.

Ne gre za sistemsko rešitev

»Gre za začasni, premostitveni, spodbujevalni in eksperimentalni ukrep, ki na prijaznejši način (od na primer manj priljubljenih hitrostnih ovir – grbin, merilnikov hitrosti ipd.) umirja promet,« so za Ljubljanainfo še pojasnili na ljubljanski občini.

Kje točno bodo takšni prehodi našli svoje mesto, še ni znano

V Ljubljani podrobnega načrta glede tega, kje bodo uredili moderne trodimenzionalne prehode za pešce, še nimajo.

Predvidoma bodo eno 3D zebro zarisali v okviru programa letošnje kampanje za spodbujanje trajnostne mobilnosti Evropskega tedna mobilnosti, ki tradicionalno poteka od 16. do 22. septembra.

Inovativnih prehodov za pešce pa ne bo dobila le prestolnica. Je ena izmed šestih slovenskih občin, ki bi jih lahko imele. 

Med njimi pa je recimo tudi Ptuj. Tam bo tak prehod na Župančičevi ulici pri Ljudskem vrtu. Dokončan do začetka novega šolskega leta.

Starejše novice