Foto: Bobo
zalastritof
Pon, 28.6.2021 07:01
Pred nekaj leti je bilo na spletu mogoče najti številne ponudbe posameznikov za prodajo pravice do najema grobov. Gre za pravico, ki je sicer pridobljena brezplačno.

Leta 2015 se je na spletnem oglasniku Bolha pojavilo kar nekaj oglasov, ki so se glasili nekako takole: »Oddam najemno pravico za urejen grob na Žalah.«

Podobne oglase je moč najti tudi z novejšim datumom, denimo iz leta 2019 ali 2020. Eden od njih je bil denimo naslovljen: »Prodam najemno pravico groba na Žalah,« zraven pa cena: 2500 evrov.

Ljudje tako veselo trgujejo s pravico, ki so jo pridobili zastonj. Največ zanimanja je bilo v letu 2015, ko je trgovanje z najemnimi pravicami za grob očitno cvetelo, za stari del največjega ljubljanskega pokopališča, saj velja za prestižnega.

Pohlep vas lahko drago stane

»Zakon dovoljuje prenos najemnega razmerja na drugo osebo, ki ima za to interes, pod pogoji, določenimi z najemno pogodbo,« so za Ljubljanainfo sporočili iz družbe Žale

Ob tem so izpostavili, da je prenos najemnega razmerja brezplačen: »Če posameznik za prenos najemnega razmerja zahteva plačilo, se ga za prekršek kaznuje z globo v višini od 300 do 500 evrov

To področje je v pristojnosti občinske inšpekcije, ne pa upravljalca pokopališča.

Na Žalah odgovarjajo: Grobov je vedno dovolj

V javnem podjetju Žale so na naše poizvedovanje o tej tematiki poudarili tudi naslednje: »Na Žalah ni nikoli težko najeti groba, grobov je vedno dovolj.«

A ob tem so izpostavili, da grobov v najem ne dajejo vnaprej, ampak v primeru smrti, če naročnik ob prijavi pogreba groba še nima v najemu.

»Dodelitev groba je vedno brezplačna. Grob se dobi v najem za nedoločen čas, grobnina pa se plačuje letno,« so še sporočili iz podjetja.

Prodate lahko nadzemni del groba

Grob sicer sestavljata dva dela: podzemni in nadzemni. Pri prvem gre za občinsko zemljišče, ki ga upravljalec oddaja v najem, nadzemni del, kar vključuje recimo spomenik in podobno, pa je v lasti najemnika groba. 

Najemnik lahko ob prenosu najemne pravice groba novemu lastniku proda nagrobna obeležja, ne pa najemne pravice.

Starejše novice