Foto: Bobo
STA
Čet, 4.8.2022 15:12
Razrešitev Bojana Babiča z mesta načelnika Upravne enote Ljubljana ni bila politično motivirana, je danes poudarila ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik.

Sanja Ajanovič Hovnik, ministrica za javno upravo, je napovedala obsežnejšo reorganizacijo upravnih enot, vodenje Upravne enote Ljubljana pa bo začasno, kot vršilka dolžnosti, prevzela generalna sekretarka na ministrstvu Nataša Trček.

V izjavi za javnost se je ministrica uvodoma zahvalila Bojanu Babiču za njegovo delo, ki ga je označila za korektno. Kot je poudarila, Babičeva razrešitev ni bila politično motivirana, »načelniku tudi ne očitam nič takšnega, kar bi izpostavila,« je dejala.

Načrtovana reorganizacija upravnih enot

Ministrica si na mestu načelnika ljubljanske upravne enote želi osebe, »ki bo agilnejša, bo razmišljala izven okvirjev in bo tudi predlagala spremembe«. 

Načrtuje namreč obsežnejšo reorganizacijo upravnih enot, ki bodo morale biti usmerjene v reševanje posameznih situacij strank, je poudarila.

Ljubljanska upravna enota je največja v državi in ima tudi največji pripad upravno pravnih zadev, sama pa si želi, da upravne enote skupaj z ostalim delom ministrstva za javno upravo in skupaj z državno upravo postanejo zelo dober servis strankam, je pojasnila.

Postopki trajajo predolgo

V zvezi z ljubljansko upravno enoto je bilo po besedah ministrice večkrat izpostavljeno vprašanje dovoljenj za tujce in vlog za zaščito državljanov Ukrajine, kjer so veliki zaostanki.

»Na tem področju je nerešenih zadev nekaj več kot 20.000, postopki trajajo občutno predolgo,« je poudarila. Ob tem je spomnila, da v Sloveniji beležimo rekordno stopnjo brezposelnosti, velike so tudi potrebe delodajalcev po delavcih. 

»Na nas se dnevno obračajo podjetniki, različna gospodarska združenja in posamezniki, ki jim ti postopki onemogočajo normalno delovanje, nekaterim pa tudi življenje v Sloveniji,« je poudarila.

Na upravni enoti nihče ne govori tujih jezikov

Ministrica se zaveda, da je bilo na področju izdaje dovoljenj za tujce marsikaj storjeno, postopki so se pohitrili, vendar meni, da je še kar nekaj stvari, na katere je mogoče vplivati. 

Ob tem je spomnila, da veliko očitkov na upravne enote leti na znanje tujih jezikov oz. na to, da na upravni enoti nihče ne govori tujih jezikov. 

»Pred tremi tedni sem sama naročila prevode navodil v jezike, ki se najpogosteje uporabljajo. To je majhna stvar, ki pa lahko pomembno pripomore k učinkovitejšemu reševanju zadev na upravnih enotah. Do zdaj ni bila urejena,« je navedla.

Prosilci za zaščito iz Ukrajine

Omenila je tudi problematiko prosilcev za zaščito iz Ukrajine. Donedavno so ti postopki na upravni enoti trajali 60 dni, prosilec pa tako nedopustno dolgo ni mogel zaprositi za nobeno drugo pomoč, je poudarila.

Babiča bo kot vršilec dolžnosti načelnice ljubljanske upravne enote nadomestila generalna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Nataša Trček, ki bo s tega mesta razrešena 31. avgusta.

Starejše novice