Ljubljanainfo
Pet, 8.4.2022 06:50
V Kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo Medicofit vedno znova poudarjajo pomen zdravega življenjskega sloga, redne telesne aktivnosti ter kombinacije različnih vaj (denimo razteznih vaj in vaj za moč).

Cilj delovanja Klinike za fizioterapijo in telesno pripravo Medicofit je pacientu po poškodbi povrniti polno gibljivost in pripraviti njemu – njegovemu kliničnemu stanju in splošni psihofizični zmogljivosti – prilagojen vadbeni program, ob tem pa ga naučiti tudi pravilnega izvajanja tega.

In prav v tem so drugačni. Kajti večina strokovnjakov h gibanju sicer spodbuja, pozablja pa, da je podpora, vsaj v času, ko se posameznik s predpisano (ali izbrano) vadbo šele spoznava, ključna. 

Športne aktivnosti, če so izvajane nepravilno, skupaj s padci namreč nemalokrat pripeljejo do izpaha ramena. Med visoka tveganja sodijo metanje žoge, skupek padca (na roko) in zdrsa, udarci nad glavo in nekontrolirano udarjanje v višini nad njo.

V primerjavi s tem se spontani izpah ramena pojavi dokaj redko, pa čeprav ramenski obroč velja za najpogosteje izpahnjen sklep v telesu.
 

Kako prepoznati izpah ramena in kakšne diagnostike se poslužiti?

Nenadna, izredno ostra bolečina, občutek premika v ramenu, spremenjeni gibljivost in moč ramena, prav tako zunanja oblika sklepa, sodijo med najpogostejše simptome izpaha ramena, ki v kar 97 odstotkih prizadene sprednji predel sklepa.

Možne so komplikacije v obliki kompresivnega zloma (hill sacs lezija), poškodbe hrustančnega predela (bankart lezija), poškodbe rotatorne manšete (ta je prisotna pri kar med 35 in 86 odstotkih izpahov ramena) in druge, pri čemer velja, da do izpaha ramena večinoma pride pri mladih, starimi pod dvajset let (80 odstotkov), kar je najbrž povezano z agresivnejšimi oblikami športnih aktivnosti. 

Izredno pomembna je čim prejšnja in ustrezna diagnostika specialista. Stopnjo prizadetosti struktur ramenskega sklepa je mogoče ugotoviti na podlagi opravljenega pregleda, ki vključuje klinični pregled, rentgensko slikanje in slikanje z magnetno resonanco, občasno tudi računalniško tomografijo ter MR artrografijo.

Pregled prav tako omogoča potrditev ali izključitev morebitne pridružene poškodbe v obliki trganja kit, poškodb sklepne ovojnice in podobno.

Gre za osnovo konzervativnega zdravljenja, ki se ga v Kliniki Medicofit poslužujejo pri vseh prvih izpahih ramena. Z individualno prilagojenim rehabilitacijskim procesom stremijo k izboljšanju cirkulacije in omilitvi splošne simptomatike.

Pri tem se poslužujejo instrumentalne terapije, zato so jim v pomoč ultrazvok, laser in elektroterapija. S pomočjo domišljene fizioterapije na ta način ponovno vzpostavijo normalen obseg gibanja pacientovega ramenskega obroča, izboljšajo stabilnost tega in mu povrnemo moč.
 

Rehabilitacija izpaha ramena

Prvi izpah ramena se zdravi konzervativno, jemati pa ga gre skrajno resno, saj zna priti do ponovitve tega. Če se poškodovanec z izpahom sooča drugič, obstaja kar 90 odstotna možnost, da bo do izpaha ramena prišlo tudi v tretje.

Iz tega razloga se konservativno obravnava izključno prvi izpah, medtem ko se v primeru drugega že priporoča tudi operativni poseg, kajti ponavljanje poškodb vodi v trajno nestabilnost in omejeno gibljivost.

Rehabilitacija sicer sloni na štirih vadbenih stopnjah:

    1. stabilizacija sklepa
    2. povrnitev mobilnosti
    3. učenje pravilnih gibalnih vzorcev
    4. pridobivanje moči

Treba je prav tako poudariti, da v Kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo Medicofit na prvo mesto postavljajo pravilnost izvedenih vaj, ne pa število ponovitev posamezne vaje.

Kljub temu je treba upoštevati, da je rehabilitacija ob izpahu ramena dolgotrajna. V primeru konservativnega zdravljenja traja med tremi in šestimi meseci, v primeru kirurškega pa kar med šestimi ter dvanajstimi. Dolžina trajanja je sicer odvisna tudi od splošne telesne pripravljenosti pacienta.
 

Fizioterapevti Medicofita priporočajo poškodbi prilagojeno vadbo

Vsaka vadba in vsako zdravljenje morata biti individualno prilagojena klinični sliki pacienta, njegovi splošni telesni pripravljenosti, psihofizičnim omejitvam, pa tudi drugim dejavnikom, ki vplivajo na uspešnost rehabilitacije.

V kliniki Medicofit se tega zavedajo, zato se vsakemu poškodovancu resnično posvetijo, osnova programa, sestavljenega zanj, pa temelji na skrbnem pregledu in diagnostiki. A ob izpahu ramena prav vsakomur priporočajo izvajanje naslednjih vaj:

vaja #1 ǀ pripomoček: elastični trak

Stopite v razkorak, pri čemer imejte vzravnano hrbtenico, in trak z iztegnjenimi rokami dvignite predse ter ga povlecite k sebi. Vaja, podobna tej, je, da namesto vlečenja traku k sebi, skupaj potiskate lopatice.

vaja #2 ǀ pripomoček: palica

Tudi v tem primeru stopite v rahel razkorak in ohranite vzravnano držo, nakar se zibajte z ene na drugo stran, pri tem pa imejte ves čas stegnjeni roki.

vaja #3 ǀ pripomoček: palica

Stopite v razkorak in imejte vzravnano hrbtenico ter namestite palico na hrbet. Držite jo na obeh koncih (z vsako roko na eni strani) in jo potiskajte stran od sebe.
 

In druge poškodbe ramenskega obroča?

Ramena sodijo med najpogosteje poškodovan sklep, vendar izpah ramena nikakor ne velja za edino možno poškodbo ramenskega obroča. Izredno pogosto prihaja tudi do zamrznjene rame, poškodb kit rotatorne manšete, nestabilnosti ramenskega sklepa, utesnitvenega sindroma rame in drugih.

V primeru vseh velja, da neustrezna obravnava stanje poslabša. Poslabšajo pa ga tudi napačni, boleči gibi, zato mora terapija sloneti na pospeševanju regeneracije sklepnih struktur oziroma vzpostavitvi mišičnega ravnovesja.

Zamrznjena rama, druga najpogostejša oblika poškodbe ramenskega obroča, se praviloma pojavi pri ženskah med štiridesetim in petinšestdesetim letom, medtem ko med vzroke štejemo prekomerno obremenitev, možgansko kap, bolezni ščitnice, daljši čas imobilizacije, sladkorno bolezen in druge. Ker pri tem prihaja do prizadetosti zunanje rotacije, potek poškodbe razvrščamo v tri faze:

    1. ostra bolečina, prisotna v mirovanju 
    2. popuščanje bolečine
    3. izguba gibalnega nadzora in mobilnosti

Zdravljenje poteka na osnovi specialne vadbe, ki traja med enim ter štirimi leti, kolikor je potrebno, da se funkcionalnost ramena v celoti povrne v stanje pred poškodbo.

Izpah ramena in druge ramenske poškodbe torej naše vsakdanje življenje lahko izredno omejijo. Zato pri izvajanju športnih aktivnosti velja biti skrajno previden, priporočljivo pa se je tudi izogibati gibanju, pri katerem obstaja večje tveganje za poškodbe.

Oziroma: svetujejo vam podporo strokovnjaka, ki vas nauči pravilnih gibov.

Ker v Kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo izvajajo tako terapije kot diagnostiko, se vsakemu pacientu oziroma njegovi klinični sliki resnično posvetijo ter posledično pripravijo njegovim potrebam prilagojen program rehabilitacije. 

V kolikor se soočate s poškodbo ramenskega sklepa, se čim prej naročite na pregled preko telefonske številke 041 410 360 ali [email protected], da boste v najkrajšem možnem času deležni ustrezne strokovne obravnave. Pri poškodbah sklepov je namreč hitrost ključna.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice