Nika Vajnhandl
Pet, 30.4.2021 10:24
V Zdravstvenem domu se pri organizaciji cepljenja pojavlja vedno več neprijetnosti in nepravilnosti.

Bralec Ljubljanainfo je opozoril, da se v Zdravstvenem domu Ljubljana dogajajo incidenti, kjer so ljudje povabljeni na cepljenje, ko pa pridejo na cepljenje, pa jih ne želijo cepiti. Po drugi strani pa so se zgodili dogodki, kjer so cepili nekoga, ki je prišel samo zraven tistega, ki je bil povabljen na cepljenje. O podobnih incidentih, je bilo govora že na novinarski konferenci Zdravstvenega doma Ljubljana, kjer so skušali pojasniti organizacijo in potek cepljenja na cepilnih mestih v Ljubljani.

»Kriv je Gospodar zdravja«

Na cepljenje v Zdravstvenem domu Ljubljana, se lahko prijavite preko informacijskega sistema Gospodar zdravja. Sistem Gospodar zdravja omogoča tako individualno prijavo s strani zainteresiranih pacientov kot vnos prijave s strani osebnega zdravnika. Vse prijave se obravnavajo enakovredno. Prijavljene osebe so cepljene po vrstnem redu v skladu z Nacionalno strategijo cepljenja. 

»Zaznali smo posamične primere oseb, pri katerih je pri procesu uparjanja podatkov in dopolnjevanja podatkov v posamezni ciljni skupini pri ogromni količini podatkov, v prehodnem obdobju uvedbe novega informacijskega sistema, prišlo tudi do določenih odstopanj, kar pa sprotno in prednostno rešujemo.

Za cepljenje imamo pripravljene tudi rezervne sezname. Ker je predvsem pri cepivu AstraZeneca izpad naročenih precejšen, cepljenje lahko izvedemo tudi za tiste posameznike, ki so že uvrščeni na rezervni seznam v skladu z nacionalno strategijo cepljenja in pridejo na cepljenje kot spremljevalci, v kolikor je v tistem trenutku cepivo na razpolago,« za Ljubljanainfo razlagajo iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

Zakaj zavračajo tiste, ki so na cepljenje vabljeni?

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana razlagajo, da a cepilnem mestu preverjajo, ali je oseba v določenem trenutku sposobna za cepljenje. Zato jo lahko zavrnejo zaradi:

  • zdravstvenega stanja - na primer akutna vročinska bolezen,
  • zaradi izvedenega cepljenja z drugimi cepivi neposredno pred cepljenjem proti covidu-19 - cepljenje z drugimi cepivi je priporočljivo izvesti v razmaku dveh tednov,
  • lahko pa se ob vpisu osebe ugotovijo dejstva, ki osebe ne uvrščajo v prednostno skupino v skladu s strategijo cepljenja – na primer napačni rojstni podatki, napačno označena prednostna kategorija (na primer oseba vabljena kot zdravstveni delavec navaja, da to ni).

Pretekli teden je na cepljenje namreč bilo vabljenih več mlajših oseb, ko pa so na cepljenje prišli, pa so jih zavrnili.

»Pretekli teden je v kategoriji kroničnih bolnikov prišlo več oseb, ki so ob sprejemu navajale, da nimajo kroničnih bolezni, čeprav je bilo v sistemu navedeno, da jih imajo. Teh oseb nismo cepili. Prav tako smo verjetno zavrnili nekaj oseb zaradi zgoraj navedenih razlogov,« na to odgovarjajo iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

V Zdravstvenem domu Ljubljana še povedo, da naj bi, skladno s strategijo, na cepljenje s cepivom AstraZeneca vabili osebe, stare od 18 do 59 let, ki imajo v sistemu označene kronične bolezni, ali spadajo v kritično infrastrukturo - sodstvo, policija, zdravstveni delavci, maturanti... 

Cepljenje kroničnih bolnikov, starejših od 18 let se nadaljuje tudi v tem tednu: »Večina kroničnih bolnikov iz naše baze je bila že vabljena na prvi odmerek cepiva AstraZeneca, nekateri celo večkrat, a se jih veliko na vabilo ni odzvalo. Pri tem poudarjamo, da se seznami zainteresiranih nenehno posodabljajo in dopolnjujejo, saj se ves čas prijavljajo novi zainteresirani za cepljenje, tudi starejši, ki ostajajo v prednostni kategoriji.«
 

Starejše novice