Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 26.4.2023 16:33
Po uveljavitvi zakona o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja bo morala zavarovalnica Vzajemna med člane razdeliti svoje premoženje.

Poslanci Gibanja Svoboda so nedavno v državni zbor vložili novelo zakona o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Dopolnilno zavarovanje bi se tako preneslo v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka.

S tem želijo preprečiti neupravičen dvig zavarovalniških premij.

Z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se obeta razdelitev premoženja, ki ga bo imela Vzajemna dan pred uveljavitvijo zakona.

Premoženje naj bi se porazdelilo med člane družbe za vzajemno zavarovanje, poroča Žurnal24

Do deleža Vzajeme bi tako bilo upravičenih kar 830.000 članov. 

Vzajemna pa temu ostro nasprotuje: »Predlog zakona povsem neustavno določa obveznost razdelitve premoženja zgolj za družbo za vzajemno zavarovanje, torej za Vzajemno, pri tem pa v celoti prezre primere, ko dopolnilno zdravstveno zavarovanje trži delniška družba

Predlog zakona predvideva, da bi se ukinitev izvedla s 1. septembrom, po poročanju Žurnal24 bi Vzajemna takrat lahko ostala brez 95 odstotkov članstva, s prenehanjem zavarovanj bi se prenehalo tudi članstvo. 

Če boste prekinili zavarovanje, ne boste dobili nič  

Člani, ki bodo pred začetkom veljave zakona prekinili s plačevanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, od Vzajemne ne bodo deležni vračila sredstev.

Starejše novice