Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 1.9.2021 14:45
Slovenska finančna uprava je včeraj podala predlog obdavčitve kriptovalut, le malo kasneje so ga spremenili.

Pri prvotnem predlogu je bil predmet obdavčitve unovčeni znesek virtualne valute v eno od valut oziroma za nakup stvari. Predlagali so desetodstotno obdavčitev. 

A iz Finančne uprave Republike Slovenije so sporočili, da pozdravljajo velik odziv zainteresirane javnosti. Razna mnenja so preučili in dopolnili svoj predlog. 

Tako predlagajo, da bodo davčnim zavezancem, fizičnim osebam, ki so slovenski davčni rezidenti, poleg možnosti plačila davka od zneska unovčenja virtualne valute po stopnji 10-odstotkov, omogočili tudi plačilo davka od ustvarjenega dobička po stopnji 25-odstotkov.

Zavezanci bodo tako imeli na izbiro dve možnosti obdavčitve. Lahko bodo izbrali obdavčitev glede na unovčeni znesek ali na ustvarjen dobiček. Vsak se bo odločil sam, katera možnost mu je ljubša. 

Predlagajo tudi znesek, ki ne bo obdavčen

Obenem pa finančna uprava predlaga tudi znesek, do katerega ne bo potrebno niti prijaviti ni plačati davka od unovčenja virtualnih valut. 

Ta mejni znesek bi znašal 15.000 evrov v enem koledarskem letu. 

»V zadnjih letih se je na področju virtualnih valut zgodil bliskovit napredek in s to zakonsko ureditvijo želimo vsaj deloma slediti tem spremembam ter poenostaviti stvari. Poleg tega želimo postati prva država v Evropi, ki se je odločila za tovrstni pristop,« dodajajo na finančni upravi. 

Starejše novice