Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pon, 3.1.2022 11:02
Italijani zaradi omikrona množično v karanteni, država v težavah.

V Italiji število okužb s koronavirusno različico omikron skokovito narašča in bi lahko celo odločilno zaznamovalo prihajajoče volitve novega predsednika ali predsednice države. Že sedaj je ogroženo delovanje številnih javnih služb in gospodarstva, saj je v karanteni kar 2,5 milijona Italijanov.

Okuženih z novim koronavirusom jih je približno milijon.

Kot poroča APA, ki povzema italijanske medije, bo zato v prihodnjih dneh v Italiji velik izziv ohraniti delovanje nujnih javnih služb in gospodarstva. Med drugim kadrovski izpad že pesti lokalni promet, zaenkrat predvsem železniški, do težav prihaja pri odvozu smeti in v bolnišnicah. Ozka grla so med drugim tudi domovi za ostarele, šole in veletrgovina.

Spremenili pravila glede karanten

Italijanska vlada je prejšnji teden omilila obstoječa pravila glede karantene ter med drugim za tiste, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom ali so drugi odmerek prejeli v obdobju minulih 120 dni, odpravila obvezno desetdnevno karanteno ob stiku z okuženim.

Morajo pa ti deset dni po rizičnem stiku nositi maske tipa FFP2 in se po petih dneh testirati na okužbo z novim koronavirusom.

Starejše novice