Foto: Bobo
Patricija Fašalek
Tor, 29.3.2022 14:37
Ta vikend se v mestu začenja akcija Za lepšo Ljubljano, načrtovano je tudi novo otroško igrišče v Tivoliju.

Ljubljana je postala najboljša kripto destinacija na svetu, sledijo pa ji Praga, Madrid, Berlin in Dunaj, je na današnji novinarski konferenci naznanil župan Zoran Janković.

Ob tem je spomnil, da smo v lanskem letu postali najbolj zeleno mesto v Evropi, in sicer zaradi čistega zraka in vode, velike zelene površine, največje peš cone v Evropi in projekta Bicikelj. Februarja letos pa je bila Ljubljana imenovana za najboljšo destinacijo v Evropi.

Odpadkov vsako leto manj

Tradicionalna čistilna akcija Za lepšo Ljubljano, ki traja en mesec, se letos pričenja to soboto, 2. aprila 2022.

»Vabljeni vsi Ljubljančani in tisti, ki prihajajo v Ljubljano, da se te akcije udeležijo in pospravijo v svojem predelu. Prepričan sem, da tisti, ki se je bodo udeležili, ne bodo odmetavali smeti na tem področju,« je dejal župan.

Želi si, da bi akcija ljudi povezovala in jim omogočila nova poznanstva. Družine poziva, naj vzamejo s seboj otroke, in upa, da bo sodelovalo čim več Ljubljančanov.

Zaključek bo, tako kot običajno, na Tromostovju oziroma na Šuštarskem mostu, kjer bo povodni mož pobral vse, kar se je v Ljubljanici znašlo tekom leta.

»Pričakovano je, da bo letos manj odpadkov v Ljubljanici, saj se je vsako leto do sedaj število odpadkov zmanjševalo,« je komentiral župan in dodal, da je to odraz čiščenj, ki jih izvajajo vsako leto.

Posebno pozornost je namenil odpadkom, ki nastajajo v času epidemije zaradi mask: »Vse, ki pridejo v Ljubljano, lepo pozivam, naj maske ne odmetavajo na pločnike in zelenice, ampak naj za to uporabijo koše, ki jih je resnično dovolj na razpolago. Jaz sicer smeti po ulici rad pobiram, ampak mask ne pobiram.«

Zaprto igrišče v Tivoliju

Začela pa so se tudi dela na otroškem igrišču v Tivoliju. Lesnina MG, ki je ta projekt prevzela, ima na voljo štiri mesece za preureditev. »Prosim starše in otroke, naj v tem času ne vodijo otroke na igrišče,« je opozoril župan. 

Nastalo igrišče bo primerno za otroke vseh starosti, kar bodo poskrbeli s primernimi igrali: »Vsak bo lahko našel svoje področje. Igrišče bo imelo tudi klopce in pitnik. Jaz se že veselim otvoritve.« 

Če se bo prenova končala v predvidenem roku, bo z novim šolskim letom že pripravljena na sprejem otrok. 

Nova igrišča v Savskem naselju

Ljubljana bo bogatejša še za nekaj igrišč: naročili so projektiranje celotnega področja teniškega centra v Savskem naselju, kjer so lani odprli košarkarsko igrišče Luke Dončića

Obdelalo naj bi se celotno področje od Linhartove ceste do ceste Metoda Mikuža, kjer bodo ohranili obstoječe košarkarsko, teniško in nogometno igrišče ter dodali novo nogometno igrišče in nov skate park. Govora je bilo tudi o tekaški stezi.

Vlakec Urban, znamenitost mesta, bo začel voziti po poletnem voznem redu in po novem ceniku. 

Starejše novice