Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Čet, 21.4.2022 09:24
Pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami lahko volivci še danes glas oddajo predčasno na enem izmed 96 volišč, ki bodo odprta med 7. in 19. uro. Prvi dan predčasnega glasovanja je sicer zaznamovala visoka volilna udeležba.

Za predčasno glasovanje je določenih 96 volišč, večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij. Volivci lahko predčasno glasujejo le v svojem okraju, kjer imajo stalno prebivališče.

Volivcem se za predčasno glasovanje ni treba prijaviti, na volišča morajo prinesti le osebni dokument za identifikacijo.

Visoka udeležba prvi dan predčasnega glasovanja

Tridnevno predčasno glasovanje se je sicer začelo v torek, ko je po podatkih Državne volilne komisije svoj glas oddalo 35.754 volivcev, kar je 2,1 odstotka vseh volilnih upravičencev.

To je trikrat več kot prvi dan predčasnega glasovanja pred štirimi leti, ko je glas oddalo 0,7 odstotka volivcev.

Splošno glasovanje bo potekalo v nedeljo, 24. aprila, ko bo imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da med več kot 1400 kandidati z 20 list izberejo novo sestavo državnega zbora.

Stranke in liste, ki so se podale v volilno tekmo, imajo sicer za nagovarjanje volivcev čas le še do petka do polnoči, ko se bo volilna kampanja uradno zaključila in bo nastopil volilni molk.

Starejše novice