Fotografija je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 11.7.2022 12:43
Vlada je omejila hlajenje s klimami v pisarnah javnega sektorja. Njihov cilj je, da bi v zgradbah v lasti države zmanjšali porabo energije za deset odstotkov.

Vlada Republike Slovenije je sprejela ukrepe in priporočila za učinkovito rabo energije v stavbah ožjega in širšega javnega sektorja.

»Vlada je kot odziv na težave in motnje na energetskem trgu med prvimi ukrepi sprejela odločitev, da se prostori v stavbah državne uprave ne hladijo na nižjo temperaturo zraka, kot je 25 stopinj Celzija,« so sporočili. 

To velja ob pogoju, da relativna vlažnost dovedenega zraka ni višja od 60 odstotkov, razen kjer to zaradi zahtev namembnosti ali delovanja stavbe ni mogoče. 

Ponoči ne pod 28 stopinj

Določena so še posebna pravila za sobote, nedelje, praznike ter delovne dni med 18. in 7. uro zjutraj.

Prostori se ob delovnih dnevih po 18. uri in do 7. ure zjutraj ne hladijo na nižjo temperaturo zraka, kot je 28 stopinj Celzija.

Med vikendi in prazniki se prostori ves dan ne hladijo na nižjo temperaturo zraka, kot je 28 stopinj Celzija, če se za ta namen uporablja hladilni agregat.

Hlajenje pod 28 stopinj Celzija pa se lahko zagotovi tudi z zunanjim hladnim zrakom.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Cilj je znižati porabo energije za deset odstotkov

Vlada nalaga ministrstvom, da s tem sklepom seznanijo javne agencije, javne sklade, javne zavode in javne gospodarske zavode iz svoje pristojnosti in tako priporočijo njegovo uporabo tudi v teh subjektih. 

Predlaga pa ravnanje v skladu s tem sklepom tudi drugim državnim organom in lokalnim skupnostim.

Cilj sprejetih sklepov je desetodstotno znižanje porabe energije.

Podobne ukrepe zmanjševanja rabe energije ter odvisnosti od fosilnih goriv v javnem sektorju sta na primer sprejeli tudi Španija in Italija.

Starejše novice