Tradicionalni festival Nova Rock v bližini Dunaja dnevno privabi med 50.000 in 60.000 obiskovalcev.  foto: Nova Rock
mimi inhof
Sre, 17.3.2021 13:08
Organizatorji festivala Nova Rock se opravičujejo, da morajo namesto vlade sporočati slabe novice.

Letošnja edicija tridnevnega festivala Nova Rock v Avstriji je prestavljena na termin od 9. do 12. junija prihodnje leto. Tradicionalno tri ali štiridnevno rajanje (odvisno od programa) ljubiteljev tršega rocka v Nickelsdorfu, na tromeji Avstrije, Madžarske in Slovaške, je zdaj že drugič prestavljeno, potem, ko so lanskoletno edicijo zaradi epidemije covid-19 že prestavili na letošnji junij.

Na največjem festivalu v Avstriji, ki ga redno obiskujejo tudi Slovenci, so kot osrednje nastopajoče letos napovedovali Muse, System of a Down in Volbeat, med ostalimi, več kot štiridesetimi imeni, pa so bili tudi Korn, Rise Against, Billy Talent, The Offspring, Sabaton, Jinjer in mnogi drugi. Večina glasbenikov bo udeležbo v 2022 najverjetneje potrdila v prihodnjih tednih in mesecih.

Organizatorji razočarani zaradi molka vlade

Organizatorji so v obvestilu za javnost zapisali, da so tedne in mesece čakali na avstrijsko zvezno vlado, da sporoči ali bodo koncerti in festivali v juniju 2021 že dovoljeni. “Delo vlade je, da sprejema tovrstne odločitve, a je postalo jasno, da mora slabe novice sporočiti nekdo drug, torej mi.

Naše prošnje glede odločitve so bile preslišane in zaradi tega smo ekstremno razočarani,” so še zapisali in dodali, da zdaj čakajo odločitev glede koncertne sezone v juliju in avgustu. “Nekatere države kot Anglija, Nizozemska in Švica so že dale jasne namige kako se bodo stvari odvijale pri njih.” Celotno obvestilo si lahko preberete spodaj.

Negotovo 2021 in rekordno leto 2022?

Medtem, ko tudi v Sloveniji še nimamo uradnih načrtov glede odpiranja prireditvenega sektorja, so v nekaterih državah načrti že sprejeti.

Nizozemska napoveduje festivalsko sezono s 1. julijem, Anglija kot evropska država z največjim deležem precepljene populacije obljublja sprostitve vseh ukrepov s 21. junijem (pod pogojem, da ne pride do nepredvidenega poslabšanja epidemiološke slike), se v Avstraliji in Novi Zelandiji koncerti in tekme že vračajo pred polne tribune.

V preostanku Evrope bodo bolj ali manj stroge omejitve veljale skozi poletje, to je zdaj že jasno, a se glasbena industrija nadeja rekordnega leta 2022, delnice ameriškega koncertnega giganta Live Nation so pred kratkim navkljub 80 % padcu prometa v 2020, presegle rekordno vrednost pred epidemijo.

Razlog? Dobri obeti za prireditveni sektor v času, ko bo epidemija končno premagana.

Starejše novice