Se v Angliji, ki je evropska država z daleč najvišjim deležem precepljene populacije, z začetkom poletja res vračajo množični dogodki brez omejitev? Na Wembleyu 22. junija pričakujejo 90.000 obiskovalcev na tekmi med Anglijo in Češko. foto: Wikipedia
mimi inhof
Tor, 9.3.2021 06:37
V najbolj precepljeni evropski državi od srede maja po 10.000 obiskovalcev na tekmo.

Vlada Velike Britanije je objavila načrte za postopno vračanje množičnih dogodkov. Od 17. maja naj bi si nogometne tekme lahko ogledalo največ 10.000 navijačev, oz. manj, če ta številka presega 25 % razpoložljivih kapacitet prizorišča. Na dogodkih na prostem kot so koncerti ali predstave, bi se lahko zbralo največ 4000 obiskovalcev (maksimalno 50 % zasedenost kapacitet), v gledališčih in koncertnih prizoriščih v zaprtih prostorih pa največ 1000 – za vse dogodke bo potrebno upoštevati smernice za zamejevanje okužb s covidom-19, torej socialno distanco in nošenje mask.

Od 21. junija vse po starem?

Če ne bo prišlo do večjih sprememb naj bi v Veliki Britaniji z 21.junijem ukinili vse omejitve glede javnih dogodkov, prizorišča bi lahko sprejela maksimalno število obiskovalcev, hkrati bi se odprli nočni klubi in diskoteke. Če bo vse potekalo po načrtih, si bo nogometno tekmo med Anglijo in Češko 22. junija na londonskem Wembleyu ogledalo 90.000 obiskovalcev. "3. faza odpiranja družbe bo stopila v veljavo 17. maja, če ne pozneje, oz. vsaj pet tednov po vstopu v 2. fazo," je sporočila vlada Borisa Johnsona. "Rahljanje ukrepov bo sporočeno teden dni vnaprej"« so zapisali in dodali, da pripravljajo dodatne raziskave kako bi se lahko dogodki izvajali brez socialne distance. Koncertna industrija je v zaradi epidemije med najbolj prizadetimi panogami na svetu, samo v lanskem letu so zaradi odpovedi dogodkov zabeležili 30 milijard izgube. Kako so se z omejitvenimi ukrepi soočali slovenski organizatorji, smo se z njimi pogovarjali sredi poletne (okrnjene) koncertne sezone.

Nekatere države podpirajo odprtje prizorišč

Nekatere evropske države prav tako načrtujejo odprtje koncertnih in športnih prizorišč že v poletnih mesecih, Nizozemska je napovedala festivalsko sezono z 1. julijem in hkrati omogočila organizatorjem dostop do posebnega 300 milijonskega sklada, iz katerega bi krili stroške tistim pravnim subjektom, ki bi morali zaradi vnovičnega razmaha epidemije dogodke prestaviti tik pred zdajci. Za podoben sklad sta se odločili tudi avstrijska in nemška vlada, medtem, ko dogodki za maksimalno 800 obiskovalcev (z obveznim upoštevanjem socialne distance in nošenja mask) v Španiji niso bili niti prepovedani.

Optimistična napoved o vnovičnem zagonu prireditvenega sektorja s 21. junijem je tudi v Angliji naletela na odobravanje javnosti, festivali poročajo o skokoviti prodaji vstopnic, medtem ko drugi opozarjajo, da gre preambiciozne načrte in da ti do začetka jeseni niso uresničljivi. Izvajalci kot so Queen + Adam Lambert, Eric Clapton, Avril LavigneAerosmith in še kdo, so turneje napovedane za letos, že prestavili v naslednje leto.

 

Starejše novice