Jean-Paul Belmondo (Foto: Facebook)
Ustvarjeno dne
Tor, 7.9.2021 09:36
Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob smrti legendarnega igralca zapisal, da je »Francija izgubila nacionalni zaklad«.

Legendarni francoski igralec Jean-Paul Belmondo je umrl star 88 let, je sporočil njegov odvetnik Miche Godest. Vzroka smrti ni razkril.

Belmondo je bil eden najbolj prepoznavnih obrazov obdobja francoskega filmskega novega vala, ki se ponaša s filmi, kot sta Do zadnjega diha (Breathless) in Mož iz Ria (That Man from Rio).

Leta 2013, pet let po zadnji filmski vlogi. (Foto: Wikipedia)

Od boksarskega ringa do filmskih kamer

Jean-Paul se je rodil leta 1933 v umetniško družino v predmestju Pariza. V mladih letih je bil nadobuden nogometaš in boksar. V ringu je bil v kratki amaterski karieri med letoma 1949 in 1950 nepremagljiv, nato ga je posrkalo igralstvo, ki ga je študiral tri leta, nato pa študij opustil in se preizkusil na gledaliških odrih.

Prvič se je pred kamero predstavil v kratkem filmu Moliere (1956), po nekaj epizodnih vlogah se je leta 1960 predstavil kot glavni igralec v gangsterskem filmu Glede na vsa tveganja (Consider All Risks), po vlogi v filmu Do zadnjega diha pa ga je končno spoznalo tudi občinstvo zunaj Francije.   

V naslednjih letih je upodobil veliko raznovrstnih likov, na platnu je bil med drugim upokojeni gangster, duhovnik, žigolo, alkoholik, a na koncu ostal prepoznaven kot akcijski junak. V 70. letih se je s filmom ukvarjal tudi z druge perspektive, ustanovil je produkcijsko hišo Cerito Films, ki je posnela nekaj uspešnih filmov.

Leta 1987 se je po dolgih letih vrnil na gledališke odre, filme je snemal vse redkeje in pred kamero zadnjič stopil leta 2008, ko je zaigral v drami Mož in njegov pes (Un Homme et Son Chien).

2011 je v Cannesu prejel zlato palmo za življensko delo iz rok francoske igralke Sophie Marceau.

Leta 1986 je postal vitez francoskega nacionalnega reda, leta 1994 so ga povišali v častni naziv komandanta, slabi dve desetletji kasneje pa je v Cannesu prejel zlato palmo za življenjsko delo.

Lomilec ženskih src

S prvo ženo Élodie Constantin je imel tri otroke, po razpadu zakona je med letoma 1965 in 1972 prijateljeval z razvpito Ursulo Andress, med letoma 1972 in 1980 z igralko Lauro Antonelli.

Leta 1989 se je zapletel v zvezo s 24-letno plesalko Natty Tarvidel, ki je leta 2003 rodila igralčevega četrtega otroka: hčerka Stella Eva Angelina se je rodila, ko je bil star 70 let.

Z igralko Brigitte Bardot na 37. umetniški gala prireditvi v Parizu. Njuno prijateljstvo naj bi bilo več kot le prijateljstvo.

Ob smrti se ga spominjajo igralci, režiserji in producenti, s katerimi je sodeloval v svoji dolgi karieri. Bojda je njegov »tekmec«, drugi najbolj znani francoski igralec, Alain Delon, »popolnoma zlomljen« ob smrti prijatelja. Francoski predsednik Emanuel Macron je na Twitterju ob žalostni vesti zapisal, da je »Francija izgubila nacionalni zaklad«.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice