Ljubljanainfo
Sob, 2.4.2022 07:47
Pomlad je na veliko potrkala na vrata in številne privabila na sprehode v naravi. Sprehode lahko izkoristimo tudi za nabiranje čemaža. Ta izjemno zdravilna rastlina pomaga v boju s prehladom, čisti kri, razstruplja telo in je naravni antibiotik.

Pomlad s seboj prinese tudi obilico živil za prečiščevanje telesa. Poleg regrata po gozdovih raste tudi čemaž ali tako imenovani gozdni česen.

Poznamo ga tudi pod imenom medvedji česen, saj rjavim velikanom pomaga pri čiščenju organizma. Po dolgem medvedjem spanju jih čemaž očisti vseh strupov, ki so jih nabrali čez zimo. Tudi na nas učinkuje podobno.

Številni zdravilni učinki čemaža

Čemaž je deset do 40 centimetrov visoko trajno zelišče. Podobno kot regrat tudi čemaž na organizem deluje prečiščevalno.

Ne le, da po vonju spominja na česen, pač pa ima tudi vse njegove pozitivne lastnosti.

Uporaben je v ljudski medicini, saj zelo dobro učinkuje na delovanje žlez in krvnega obtoka. Za zdravljenje so uporabne le sveže čebulice. Nabiramo jih lahko vse leto, največ zdravilnih snovi pa imajo pred cvetenjem.

Poleg očiščevalne funkcije tudi znižuje holesterol, uravnava krvni tlak, pomaga celo pri raznih prebavnih motnjah. Tako ga lahko uživamo, kadar smo neješči, s počasno prebavo, kadar nas muči driska ali vetrovi.

Podobno kakor česen tudi čemaž odpravlja gliste. Vsebuje kar 20-krat več vitaminov A, C in E ter antioksidantov kot vrtna solata. 

Čemaž nadvse uporaben v kuhinji

Čemaž je nadvse uporaben v kuhinji, vendar ga ne smemo uživati v prevelikih količinah, v prevelikih količinah lahko razdraži prebavila.

Užitna je cela rastlina, od gomolja, listov, cvetov in ploda. Cvetovi imajo močnejšo aromo, stari listi pa šibkejšo. 

Uporablja se kot dodatek jedem (omakam, prikuham, juham) ali kot začimbo. Najbolje je uživati svežega, da ohrani svoje zdravilne lastnosti. 

Iz čemaža lahko napravimo paleto zdravih jedi, med njimi juhe in čemažev pesto. Za pesto potrebujemo parmezan, olivno olje, sol, pinjole, čemaževe liste in sveže mlet poper. Pinjole najprej narahlo popražimo v ponvi brez olja in ves čas mešamo.

Potem vse sestavine po okusu zmešamo v multipraktiku ali terilniku. Pesto lahko dodamo na kuhane testenine, lahko ga namažemo celo na kruh, nekateri pa ga dodajajo v juhe. Izbir je mnogo.

Zamenjava za šmarnico ali podlesek je lahko usodna

Ker ima čemaž snežno bel cvet, na prvi pogled spominja na šmarnico ali podlesek, zato se o pravi rastlini prepričamo z vonjem. Čemaž namreč diši po česnu.

Zamenjave s šmarnico in jesenskem podleskom so lahko tudi usodne. Podobnost je predvsem v listih. Čemaž je nežen, gladek, skoraj žametast in svetleč.

Šmarnica ima zelo podobne liste, a cveti drugače kot čemaž. 

Podlesek lahko od čemaža bolje razlikujemo. V primerjavi s čemažem, ki ima svetlo zelene liste, pa ima podlesek temno zelene.

Raste navpično, v rozetah, tudi rastlina je nekoliko bolj toga, listi pa so pri dnu žleboviti. Čemaž cveti spomladi, podlesek pa jeseni. Tudi sami listi podleska nekoliko smrdijo in ga že po tem lahko ločimo od po česnu dišečega čemaža.

Starejše novice