Robert Golob in Karl Nehammer (vir: Bobo)
Ljubljanainfo
Tor, 13.6.2023 14:01
Ponovno je bil kritičen do podaljševanja nadzora na slovensko-avstrijski meji.

Predsednik vlade Robert Golob je danes na prvem uradnem obisku v Avstriji ponovil stališče Slovenije, da je avstrijsko podaljševanje nadzora na meji neupravičeno in neučinkovito. 

»Zavedamo se bogastva manjšin. Najpomembnejša iniciativa na področju slovenske manjšine na Koroškem je, da bi v vrtce ponovno pripeljali slovenski jezik in okrepili prisotnost slovenščine v predšolskem obdobju,« je na skupni novinarski konferenci z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem izjavil Robert Golob.

Premier in avstrijski kancler sta med drugim spregovorila tudi o energetiki, vojni v Ukrajini in Zahodnem Balkanu.

Ponovno je bil kritičen do podaljševanja nadzora na slovensko-avstrijski meji, češ da »podatki kažejo, da tovrstni ukrepi ne zaustavljajo migracij«.

Spomnil je, da v Evropskem svetu poteka debata, kako s skupnimi napori učinkovito nasloviti problem ilegalnih migracij. Z avstrijskim kanclerjem pa sta se strinjala, da bi morali okrepiti sodelovanje s tranzitnimi državami in državami izvora.

»S tem si želimo zaustaviti ali vsaj upočasniti priliv migracij. Zgolj kontrola meja pa ne more dati nikakršnih rezultatov,« je dodal Golob in izpostavil Dansko kot primer nadzora migracij, ki bi mu državi morali slediti.

Dobri odnosi

Premier in avstrijski kancler sta sicer med drugim spregovorila tudi o energetiki, vojni v Ukrajini in Zahodnem Balkanu.

Odnosi med Slovenijo in Avstrijo so prijateljski in dobri. Med drugim državi sodelujeta v kulturi, znanosti in umetnosti ter v mednarodnih organizacijah, Avstrija pa je tudi ena najpomembnejših gospodarskih partneric Slovenije.

Starejše novice