Foto: Bobo (Slika je simbolična).
Ljubljanainfo
Sob, 17.12.2022 13:55
Kaj imajo skupnega volitve, kraljica Elizabeta in svetovno prvenstvo v nogometu? In kaj cene goriva, Luka Mesec in Sanjski moški? Gre za najbolj priljubljena iskanja Slovencev v letošnjem letu.

Google je znova objavil svoj vsakoletni seznam »Leto v iskanju«. Seznam deluje kot nekakšna kronika leta, saj vključuje najbolj priljubljena iskanja oziroma iskalne nize letošnjega leta, ki jih Google uvršča v različne kategorije.

In sicer na najbolj priljubljena splošna iskanja, najbolj iskana vprašanja, najbolj iskane osebe in tudi najbolj iskani športni dogodki.

Če je bilo leto 2021 zaznamovano z velikim porastom števila ljudi, ki na spletu mrzlično iščejo vse, kar je povezano s koronavirusom, so se letošnji iskalni nizi po svetu nekoliko vrnili na stara pota.

Kaj smo torej letos najbolj 'googlali'?

In kaj smo v Sloveniji letos največkrat iskali?

Če je bil prejšnje leto na prvem mestu Covid Sledilnik, je njegovo mesto letos zasedel Eurobasket 2022. Temu sledi iskalni niz Ukrajina, na tretje mesto pa se je uvrstila Državna volilna komisija.

Sledi še iskalni niz FIFA World Cup 2022, Aki Rahimovski, medalje na zimskih olimpijskih igrah 2022, Robert Golob, kraljica Elizabeta in cene goriva.

Google je za Slovenijo izpostavil tudi najbolj iskane osebe v Sloveniji. In sicer je to postal Robert Golob, ki mu za petami sledi olimpijka Gloria Kotnik in Barbara Vesel.

Lestvico zaključujejo še Nataša Pirc Musar, Anže Logar, Luka Mesec, Urša Bogataj, Igor Pirkovič, Nina Krajnik in Denise Dame.

Poglejmo si še področje televizije in zabave. Naše računalnike in mobilne telefone je popolnoma prevzela Poroka na prvi pogled, ki ji na drugem mestu sledi televizijska serija Stranger Things in na tretjem serija Evforija

Seveda ne gre bre Sanjskega moškega, televizijske serije Zmajeva hiša, slovenske serije Gospod Profesor, na lestvici pa so še Znan obraz ima svoj glas, Zadruga 5, Sisi in Ljubezen po domače.

Zanimiv pa je tudi vpogled v najbolj iskana vprašanja Slovencev. Letošnje leto smo tako največkrat iskali odgovore na vprašanje, kako preveriti stanje bonov.

Na drugem mestu se je znašlo vprašanje, kako dolgo velja hitri test, na tretjem pa kako do potrdila o prebolevnosti.

Na koronavirus se nanašajo tudi ostala vprašanja, in sicer je Slovence zanimalo, kako dolgo traja karantena, kako do PCR testa, pa tudi kako voliti, kako unovčiti digitalne bone, kako se znebiti mušic, kako sestaviti Rubikovo kocko in kako shujšati.

Kaj pa iskalni nizi v svetovnem merilu?

Letošnja najbolj iskana beseda je bila po razkritju ameriškega podjetja Google beseda wordle. Njena popularnost je povezana z istoimensko igro iskanja besede, ki si jo je lani poleti med pandemijo covida-19 omislil britanski programski inženir Josh Wardle.

Igra wordle je letos prerasla v pravi svetovni fenomen, zaradi njene priljubljenosti pa jo je celo odkupil časnik New York Times. Priljubljenost igre je hitro rasla, saj igra ne zahteva in ne ponuja ničesar razen možganske telovadbe.

Med najbolj iskanimi besedami oziroma nizi so tudi Indija proti Angliji, gre namreč za tekmo v kriketu, Ukrajina in kraljica Elizabeta, pa tudi iPhone 14 in serijski morilec Jeffrey Dahmer.

Med najbolj iskanimi ljudmi se je na prvo mesto v svetovnem merilu znašel igralec Johnny Depp, ki mu na drugem mestu sledita igralec Will Smith in igralka Amber Heard.

Med športniki smo največkrat iskali Novaka Đokovića in Rafaela Nadala, med filmi Marveolovo uspešnico Thor: Love and Thunder, film Black Adam ter Top Gun: Maverick, med televizijskimi serijami pa Evforijo, Zmajevo hišo in televizijsko serijo Moon Knight.

Starejše novice