Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 30.11.2022 16:50
Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je letna inflacija v novembru 10 odstotna. K astronomno visoki stopnji inflacije so največ prispevali prehrambeni izdelki, hrana in pijača se je v roku enega leta podražila kar za 19 odstotkov.

Na letni ravni so k visoki inflaciji najbolj pripomogli hrana in brezalkoholna pijača, ki so se v enem letu podražile kar za 19 odstotkov, s tem so doprinesle 3,1 odstotne točke. 

Mesečna stopnja inflacije življenjskih potrebščin se je zvišala za 0,9 odstotka.

Po navedbah Statističnega urada Republike Slovenije so cene blaga v povprečju narastle za 12,1 odstotka, cene storitev pa za 5,9 odstotka.

Blago dnevne porabe se je podražilo za 15,3 odstotka, trajno blago za 8,4 odstotka in poltrajno blago za 3,6 odstotka.

Mnogo dražja tudi goriva

Goriva in energija sta se podražila za 19,1 odstotka in tako povzročile dvig letnega indeksa za 2,3 odstotne točke.

Stanovanjska in gospodinjska oprema, ki se je od lanskega leta podražila za 12 odstotkov, je na letno inflacijo vplivala za 0,9 odstotne točke, nekoliko manjši vpliv (0,7 odstotne točke) so imele cene v restavracijah in hotelih, ki so dražje za 12 odstotkov. 

Stopnja mesečne inflacija vnovič višja 

Cene življenjskih potrebščine so bile v mesecu novembru ponovno višje, podražile so se za 0,9 odstotka.

Podatki Statističnega urada Republike Slovenije nakazujejo, da je k rasti mesečne inflacije najbolj botroval dvig cen naftnih derivatov, višje cene so tako prispevale 0,4 odstotne točke. 

Cene tekočih goriv so se zvišale za 7,6 odstotkov, cene goriv in maziv za osebna vozila pa za 5,7 odstotka.

Hrana na mesečni ravni dražja za dodatnih 0,9 odstotka

Iz Statističnega urada Republike Slovenije poročajo o podražitvi hrane, ta je dražja za 0,9 odstotka. Dvig cen hrane je k mesečni inflaciji prispeval 0,2 odstotne točke.

Podražili so se tudi oprema za šport (za 13,2 odstotka), trda goriva (za 6,5 odstotka), storitve v zdravstvu (za 2,5 odstotka) oblačila in obutev (za 1,9 odstotka).

Dvig cen le teh je mesečni inflaciji doprineslo 0,1 odstotne točke.

Preostalih 0,2 odstotne točke so k višji mesečni iflaciji nanesle ostale podražitve.

Toplotna energija nekoliko cenejša

Toplotna energija je dosegla sedem odstotni padec cene, prav tako so nekoliko cenejše nastanitvene storitve (3,7 odstotka) in počitniški paketi (1,8 odstotka). 

Letna rast cen merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin,  ki se uporablja za primerjavo v Evropski uniji je bila 10,8 odstotna. Lanski november je ta znašala 4,9 odstotka.  

Mesečni dvig cen je bil tako za razliko od prejšnjega meseca 1,1 odstoten, ko je ta znašal 0,8 odstotka, je objavil statistični urad.   

Starejše novice