Ljubljanainfo
Pon, 14.3.2022 18:00
Ste tudi vi že kdaj opazili, da se na določenih prenovljenih odsekih avtoceste ob dežju voda več ne zadržuje na cestišču? Zakaj? Preverili smo.

Verjetno ste se tudi vi že kdaj vozili po avtocesti, medtem ko je padal dež in vam oteževal vožnjo. Če po slovenski avtocesti v teh razmerah vozite kar nekaj časa, lahko opazite, da se določeni odseki razlikujejo od drugih.

Torej na nekaterih voda stoji, spet na drugih je skoraj ni videti.

Prav zaradi tega smo se obrnili na Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji za dodatna pojasnila.

Obnavljanje po potrjenem planu

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji z namenom izboljšanja prometne varnosti in povečanja udobnosti vožnje na posameznih avtocestnih odsekih po potrjenem planu obnavlja.

»Pri prenovi posameznega avtocestnega odseka se uredi odvodnjavanje, pri čemer je poudarek predvsem na lokacijah vijačenj, kjer se obrabna plast asfalta zamenja z drenažnim asfaltom,« pojasnjuje družbe za avtoceste.

Pod vijačenje Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji šteje prečni nagib vozišča. Pri tem še dodajo, da ponekod izvedejo tudi mehansko brazdanje vozne površine oziroma žlebičenje.

»Z novo niveleto asfalta se tudi eliminirajo vse neravnine, ki so prej omogočile zastajanje vode na cestišču,« še dodajo. 

Razlika med starim in novim asfaltom

Zamenjava asfalta poteka zaradi dotrajanosti, zastaranosti in razpok, kar pa seveda neugodno vpliva na izgled.

»Pri novem asfaltu se uporabljajo drugi vhodni materiali, uporabljajo se nova znanja in pridobljene izkušnje.

Vsak avtocestni odsek se obnavlja glede na planirano dobo trajanja voziščne konstrukcije. Ko ta poteče pa se izvedejo načrtovani ukrepi naslednje obnove,« izpostavljajo na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji.

Razlika v ceni?

Ob tem nas je še zanimalo ali se cena zaradi boljše kakovosti kaj spremenila.

»Prenova je skladno z vso veljavno zakonodajo in ni dražja,« še pravijo na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice