Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Sob, 30.7.2022 11:00
Pametni telefoni so postali nepogrešljiv del našega življenja – tudi na dopustu. Ne pozabite poskrbeti za njihovo varnost!

Pametni telefoni nam omogočajo, da še v času odsotnosti od doma plačujemo preko spletne banke, iščemo letalske karte in prenočišča, obeležujemo pomembne trenutke, uporabljamo zemljevide in podobno.

»Lahko bi rekli, da so naši telefoni svet v malem,« so njihov pomen povzeli na nacionalnemu programu ozaveščanja Varni na internetu.

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so pripravili nekaj napotkov, kako poskrbeti za zaščito naših telefonov, še posebno v času dopustov.

Za kaj moramo poskrbeti že pred odhodom?

Tako kot lahko na počitnicah zbolimo mi, obstaja tveganje, da se kaj zgodi našemu telefonu. Še preden zapustimo varno udobje doma, moramo poskrbeti za ...

Back up kode 

Če imate za dostop do uporabniških računov (na primer Gmail, družbena omrežja in podobno) omogočeno dvofaktorsko avtentikacijo, potem veste, da drugi faktor običajno prejmete po telefonu.

Naj si bo to SMS ali generator kod, v vsakem primeru boste brez telefona težko dostopali do svojih računov.

Pred odhodom na dopust si zato zapišite back up kode za dostop do vaših računov, ki jih navadno najdete pod razdelkom »dvofaktorska avtentikacija« med nastavitvami za varnost.

Kontakti banke in izdajatelja plačilne kartice

Velika večina nas ima na telefonu naloženo spletno banko in morda še bančno aplikacijo, ki nam omogoča plačila s telefonom.

V primeru kraje ali izgube telefona, bi lahko neznanec dobil dostop do našega bančnega računa in nam povzročil znatno finančno škodo!

Pred odhodom si zato zapišite kontakt banke in tudi izdajatelja plačilne kartice, da jih lahko nemudoma kontaktirate in onemogočite aplikacijo oziroma prekličete plačilne kartice.

IMEI številka

Mednarodna identiteta mobilnega terminala ali s kratico IMEI je edinstvena identifikacijska ali serijska številka vaše naprave.

IMEI nam pride prav predvsem v primeru izgube ali kraje naprave, saj lahko z njo organi pregona hitreje locirajo napravo! Številko IMEI najdete na embalaži, garancijskem listu in med informacijami o telefonu, prav tako pa se bo izpisala na zaslonu, če pokličete *#06#.

Varnostna kopija

Tekom let so naši pametno telefoni postali računalniki v malem in na njih že dolgo ne hranimo več zgolj telefonskih številk. Zelo verjetno ima prav vsak izmed na telefonu številne fotografije in video posnetke, za katere nam ne bi bilo vseeno, če bi jih izgubili.

Da bodo vaše datoteke in kontakti vedno na varnem, tudi v primeru nezgode s telefonom, pred odhodom obvezno izvedite varnostno kopiranje!

Označite datoteke in podatke, ki jih pod nobenim pogojem ne želite izgubiti ter jih kopirajte na zunanji disk ali v oblak.

Find my device

Če izgubite oziroma vam ukradejo telefon, vam bo pri iskanju njegove lokacije zelo v pomoč storitev »find my device«.

S to storitvijo boste lahko izvedeli zadnjo ali trenutno lokacijo telefona, vendar samo v primeru, da ste imeli lokacijo že predhodno omogočeno!

Na SI-CERT so pripravili tudi podrobnejše napotke, kaj storiti v primeru izgube ali kraje telefona. Uporabniki Android naprav jih najdete tukaj, Applovi uporabniki pa tukaj.

Na kaj morate paziti na dopustu?

Pri povezovanju v internet na SI-CERT raje kot brezplačno omrežje Wi-Fi priporočajo mobilni prenos podatkov. Seveda predhodno preverite, kakšno količino prenosa vključuje vaš mobilni paket znotraj držav Evropske unije oziroma kakšni so stroški gostovanja. 

Pri potovanju izven držav Evropske unije ne pozabite izključiti mobilnega prenosa podatkov, da ne boste negativno presenečeni nad računom za telefon!

Ko se v internet povezujete prek Wi-Fi, izberite znano omrežje (hotel, kamp, muzej, restavracija in tako dalje), ki je po navadi tudi zaščiteno z geslom. Zavedajte se, da lahko vaše brskanje opazujejo vsi drugi, ki so v istem omrežju. 

Za dostop do občutljivih podatkov (služba, spletno bančništvo) uporabite zaščiteno VPN povezavo. Če nimate lastne VPN rešitve, pred odhodom preglejte izbiro VPN ponudnikov na spletu.

Najpomembnejši nasvet: Zaklepajte telefon!

Prva linija obrambe naših telefonov pred vdori je zaklepanje zaslona, opozarjajo na SI-CERT. Pri tem je pomembno, da izberemo način zaklepanja, ki nudi visoko stopnjo zaščite. 

Načeloma sta najbolj varna načina zaklepanja našega telefona geslo in PIN. Seveda to velja le v primeru, da za zaklep uporabljamo kompleksno, daljše geslo oziroma PIN. PIN v stilu 1111, 1234 in podobno je hitro uganljiv in nudi zelo nizko raven zaščite. 

Vzorci, ki so sicer zelo priljubljeni med uporabniki, niso tako varni, kot bi morda pričakovali. Uporabniki pogosto uporabljajo preproste vzorce, ki si jih lahko napadalci ob opazovanju zapomnijo zelo hitro!

Dobro raven zaščite nudijo tudi biometrični podatki, kot sta prstni odtis ali prepoznavanje obraza. Ne glede na stopnjo varnosti posameznega načina zaklepanja pa na SI-CERT opozarjajo, da je vsak način zaklepanja boljši kot noben!

Še več nasvetov za varne počitnice lahko najdete v priročniku, ki so ga pripravili na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice