Slika je simbolična.
STA
Sre, 6.12.2023 14:34
Zavod za gozdove razglasil letošnje najbolj skrbne lastnike gozda.

Zavod za gozdove Slovenije je na sevniškem gradu danes razglasil letošnje najbolj skrbne lastnike gozda. Ta naziv so podelili izbrancem s 14 območnih enot, na podelitvi priznanj v okviru 25. letnega izbora pa poudarili pomen nege mladega gozda za oblikovanje odpornih in trajnostnih gozdov ter dobrega sodelovanja lastnikov z javno gozdarsko službo. 

Svetilniki gospodarjenja z gozdom

V vsaki od 14 območnih enot zavoda za gozdove so sicer tudi letos izbrali lastnika, ki izstopa po zglednem gospodarjenju z gozdom, tesni življenjski povezanosti z njim, strokovni izvedbi del v gozdu in po spoštovanju večnamenske vloge gozdov, je na novinarski konferenci pred podelitvijo priznanj povedal direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev.

To so lastniki, ki si prizadevajo za varno delo v gozdu, ki skrbijo za ustrezno varovalno opremo in za stalno lastno usposabljanje, to so »svetilniki gospodarjenja z gozdom«, je ocenil.

PREBERITE ŠE:

Kljub digitalizaciji ostaja nepogrešljiv pristen stik

Kot je nadaljeval, se tudi gozdarstvo razvija v smeri digitalizacije in vrata široko odpira novim tehnologijam, ki bodo omogočale učinkovito spremljanje obsega škode v gozdu, načrtovanje obnovitvenih ukrepov in pomoč latnikom pri upravljanju z gozdom.

Kljub vsem novostim pa bo po Danevovih besedah nepogrešljiv ostal pristen stik med revirnimi gozdarji in lastniki gozdov, pri katerem se kažeta moč sodelovanja in skupnih prizadevanj. 

Prav to sodelovanje je bistven pogoj za uresničenje sonaravnega gospodarjenja z gozdovi, za uresničitev načrtovanih del ter za uspešno sanacijo posledic naravnih ujm v gozdovih, je dejal Danev.

Priznanje najbolj skrben lastnik gozda za 2023 so dobili Slavko Šorli s tolminske območne enote, Janez Kramar z blejske, Tomaž Smrtnik s kranjske, Ladislav Renko z ljubljanske, Miro Udovič s postojnske, Aleš Bambič s kočevske, Ivan Tonkovič z novomeške, Zdenko Pivec z brežiške, Peter Žuraj s celjske in Marko Jeraj z območne enote Nazarje. 

Med prejemniki so še Alojz Potočnik s slovenjegraške, Vladimir Borka z mariborske, Janez Ferencek z murskosoboške in Agrarna skupnost Štorje s sežanske obočne enote Zavoda za gozdove Slovenije.

Podelitve priznanj za tekoče leto so se med drugimi udeleženci udeležili Alenka Korenjak z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, predsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije Marjan Hren in sevniški župan Srečko Ocvirk.

Po podatkih zavoda za gozdove je v Sloveniji nekaj več kot 400.000 zasebnih lastnikov gozdov, ki imajo v lasti približno tri četrtine slovenskih gozdov.

Starejše novice