Ljubljanski župan Zoran Janković (foto: Uroš Hočevar)
Ljubljanainfo
Sre, 6.12.2023 09:34
Občan občino sprašuje, zakaj so tako župan kot vsi podžupani Ljubljane moški.

Občan je Mestni občini Ljubljana postavil nekaj pomembnih vprašanj: »Zakaj Ljubljano vodijo samo župani in podžupani, ki so moški? Kje so kakšne ženske?« 

Sprašuje tudi, če občine ne skrbi preveč moški pogled na svet. 

Če si ogledamo spletno stran Mestne občine Ljubljana lahko res opazimo, da poleg župana Zorana Jankovića, vsa mesta podžupanov zavzemajo moški: Dejan Crnek, Aleš Čerin, Boštjan Koritnik, Samo Logar in Rok Žnidaršič

Ob koncu se občan sprašuje tudi, kakšne so njihove plače in kje so zaposleni.

Do nedavnega, septembra 2023, je sicer Mestna občina Ljubljana imela tudi podžupanjo, Tjašo Ficko, ki je na tem mestu sicer vztrajala od leta 2010, nato pa se je preselila na mesto sekretarke v mestno upravo.

Kako odgovarja služba za organiziranje dela mestnega sveta?

V odgovoru so zapisali, da je bil župan izvoljen na demokratičnih lokalnih volitvah

»V skladu z zakonom o lokalni samoupravi in statutom Mestne občine Ljubljana župan imenuje enega ali več podžupanov ter daje soglasje k poklicnemu opravljanju funkcije podžupana. V Mestni občini Ljubljana en podžupan opravlja funkcijo poklicno, štirje pa nepoklicno,« pojasnjujejo.

Glede zneska plače so zapisali, da poklicni podžupan dobi plačo v znesku 3.401,31 evra na mesec bruto, podžupan, ki funkcijo opravlja nepoklicno, pa prejme polovico tega zneska.

»V mestni upravi Mestne občine Ljubljana je na vodstvenih delovnih mestih kar 41 žensk, kar znaša več kot 70-odstotkov, zato se z izjavo, da Ljubljano vodijo samo moški, nikakor ne strinjamo,« so še zapisali v odgovoru.

V zvezi z vprašanjem, kje so podžupani zaposleni, pa pozivajo, naj se oseba obrne neposredno na posameznega podžupana.

Starejše novice