Foto: AmCham Slovenia
Urška Lopert
Sre, 27.9.2023 17:30
V sklopu izbora Global Teacher Prize vsako leto iščejo najboljšega učitelja na svetu. Med 50 najboljšimi letos tudi slovenski učitelj Uroš Ocepek.

Od leta 2020, ko je AmCham Slovenija sklenila sodelovanje z Varkey Fundation, se lahko tudi izjemni in pronicljivi slovenski učitelji potegujejo za Global Teacher Prize – nagrado najboljšega učitelja oziroma učiteljice na svetu.

Priznanje in nagrado za najboljšega učitelja na svetu v višini milijon dolarjev vsako leto skupaj z Unescom podeljuje Varkey Fundation.

Na letošnjem izboru se za laskavi naslov poteguje tudi Slovenec dr. Uroš Ocepek, ki se je skozi konkurenco več tisoč učiteljev iz celega sveta že prebil med 50 najboljših učiteljev na svetu

Najboljših deset učiteljev na svetu bo sicer razglašenih v mesecu oktobru, zmagovalec pa bo razglašen na generalni skupščini UNESCO, ki bo 8. novembra 2023 v Parizu.

Izbor za najboljšega učitelja na svetu

Varkey Fundation s sodelovanjem z Unescom vsako leto izvede izbor za najboljšega učitelja na svetu Global Teacher Prize, ki ga podeljujejo z namenom krepitve statusa in izpostavljanja pomembnosti vloge učiteljev po vsem svetu.

V letu 2020 se je s fundacijo Varkey povezala tudi iniciativa »Učitelj sem! Učiteljica sem!«, ki je nastala pod okriljem Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji.

Iniciativa širi dobre prakse učiteljev in učiteljic v slovenskih šolah s ciljem dati glas učiteljem, ki svoje delo čutijo kot poslanstvo, ki z izjemno predanostjo iščejo najboljše v učencih in ki so lahko vzorniki prihodnjim generacijam učiteljev.

Prek iniciative »Učitelj sem! Učiteljica sem!« vsako leto poteka nacionalni zbor Učitelj/-ica leta, ki v naslednjem letu zastopa Slovenijo na svetovnem izboru za Global Teacher Prize.

Med 50 najboljšimi učitelji pristal tudi Uroš Ocepek

Lansko leto je bil tako s strani iniciative »Učitelj sem! Učiteljica sem!« za Učitelja leta in posledično tudi predstavnika Slovenije za izbor Global Teacher Prize izbran dr. Uroš Ocepek iz Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje.

Dr. Uroš Ocepek s svojim delovanjem izjemno prispeva k prepoznavnosti učiteljskega poklica ter prek svojih aktivnosti venomer izpostavlja potrebe po spremembah šolskega sistema, vezano predvsem na uvedbo obveznega predmeta računalništvo in informatika v osnovnih in srednjih šolah.  

Njegovo razumevanje učiteljskega poklica – poklic, ki pomaga mladostnikom, da zrastejo v odrasle osebe, opremljene z znanjem prednikov, poznavanjem in obvladanjem poklicnih kompetenc današnjega časa ter z nenehno željo po odkrivanju nečesa novega, drugačnega – tudi inovativnega – odraža razmišljanje človeka, ki presega osnovo delovanja učiteljev.

Poleg tega veliko energije namenja vsakemu izmed dijakov, ki v njem prepoznajo zaupnika, svetovalca oziroma nekoga, ki jim bo – po njihovi presoji – brez obsojanja pomagal

Pri delu na svoji šoli, ki je edina srednja šola v Sloveniji, ki vključuje umetno inteligenco v redni pouk računalništva, poudarja etični vidik uporabe tehnologije, hkrati pa na dijake prenaša tradicionalne vrednote, kot sta medsebojno spoštovanje in iskrenost. V učilnici spodbuja tudi inovativnost, svoje dijake pa vključuje v najrazličnejše projekte. V svojem laboratoriju ustvarjajo inovacije, ki jih prepozna in nagrajuje gospodarstvo.

Uroš Ocepek je torej zagotovo učitelj z veliko začetnico oziroma velikim U, ki s svojim delom in pristopom izjemno pripomore k dvigu ugleda učiteljskega poklica, povezuje učitelje ter tudi širi obzorja povezovanja med šolskim sistemom in gospodarstvom, kar je ključnega pomena že v sedanjosti, sploh pa bo v prihodnosti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice