Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 15.3.2022 06:55
Tudi pnevmatike po novem dražje.

Od danes naprej, torej s 15. marcem, lahko na naših jeklenih konjičkih zimske pnevmatike zamenjamo za letne. 

Zakonodaja sicer ne prepoveduje, da po omenjenem datumu na avtomobilih več ne smejo biti nameščene zimske pnevmatike. Znano pa je, da vožnja z njimi skozi celo leto ni priporočljiva.

Zakaj zamenjati zimske pnevmatike za letne?

Zimske pnevmatike so od letnih boljše le v zimskih cestnih razmerah. Pogoji vožnje v zimi in v toplejših mesecih niso enaki.

Kot je za Mariborinfo povedal Brane Legan, inštruktor varne vožnje na Avto-moto zvezi Slovenije, imajo letne pnevmatike v primerjavi z zimskimi pnevmatikami čvrstejšo gumeno zmes in bolj toge gumene bloke, zato pri višjih temperaturah ponujajo boljši oprijem od zimskih.

»Če k temu prištejemo še manjši kotalni upor in zato manjšo porabo goriva, se splača zimske pnevmatike na kolesih zamenjati za letne takoj, ko je to mogoče in smiselno,« še dodaja.

V Sloveniji zakon določa, da lahko vozniki z letnimi pnevmatikami vozijo od 15. marca naprej, če vremenske razmere to dopuščajo.

»Prehodni pomladanski čas sicer skriva pasti, zato je treba tudi v tem delu leta pozorno spremljati vremenske pogoje, ki vplivajo na vozne razmere, in prilagoditi vožnjo,« pojasnjuje Legan.

Na Avto-moto zvezi Slovenije svetujejo, da z menjavo zimskih pnevmatik ni treba hiteti.

V gorskih, hribovitih in višje ležečih predelih lahko tudi v spomladanskih mesecih pričakujemo slabše ali vsaj začasne zimske razmere.

V kolikor pa se za menjavo gum odločimo že okoli 15. marca, se moramo nato v tem prehodnem času ravnati po morebitnih trenutnih poslabšanih voznih razmerah.

Bodo letos cene pnevmatik dražje?

Jurij Kočar, vodja asistenčnega centra Avto-moto zveze Slovenije, je za uredništvo povedal, da so se cene tako letnih kot tudi zimskih pnevmatik nekoliko povečale. In sicer »v skladu z inflacijo oziroma rastjo cen življenjskih dobrin, kar se odraža v rasti do osem odstotnih točk

Tudi Tadej Šprah iz TDS Vulkanizerstva je za uredništvo povedal, da je porast cen opazna na vseh področjih v njihovi dejavnosti.

Kot pojasnjuje: »Dvignile so se nabavne cene pnevmatik in platišč, kar posledično vpliva na višjo nakupno ceno za potrošnika. Dvignile so se tudi cene repromateriala, ki ga uporabljamo v naši dejavnosti.«

Enako ugotavljajo tudi na Guma centru, kjer direktor Matej Kavtičnik izpostavlja:

»Največji derivat v gumah je nafta. Tako kot se nafta drži, tako se bodo tudi vse surovine, iz katerih so pnevmatike narejene dražile, glede na ceno nafte, ki dnevno narašča.

Cena platišč se ni bistveno podražila, minimalne razlike so, pričakujemo pa v naslednjih mesecih bistvene podražitve.«

Kako je z dobavami pnevmatik?

Iz Avto-moto zveze Slovenije pojasnjujejo, da so se zaradi epidemiološke situacije izdelovalci pnevmatik optimizirali svoje zaloge, kar se lahko odraža v manjši ponudbi in daljšemu roku dobavljivosti pnevmatik.

»Na trgu pnevmatik sicer že opažamo pomanjkanje določenih dimenzij pnevmatik različnih izdelovalcev,« pojasnjuje Kočar.

Vendar pa dodaja: »V Avto-moto zvezi Slovenije smo – glede na pričakovanja – ustvarili zalogo pnevmatik, za katero ocenjujemo, da bo zadostovala za opravljanje storitev našim članom in drugim našim strankam, ki za nakup in menjavo pnevmatik izberejo centre Avto-moto zveze Slovenije po Sloveniji.«

Tudi iz TDS Vulkanizerstva odgovarjajo, da se pri dobavi pnevmatik, pri določenih znamkah in dimenzijah pozna manjša količina proizvedenih pnevmatik.

Kot pojasnjuje Šprah: »Zaenkrat imamo na zalogi dovolj pnevmatik, kar nimamo na zalogi naročimo pri dobaviteljih, ki zaenkrat razpolagajo z zadostno količino pnevmatik. Izbira je še zmeraj raznolika in lahko najdemo pnevmatike za vsak žep ter potrebe.«

Tudi v Guma centru so dobro preskrbljeni z zalogami.

Kot pojasnjuje Kavtičnik: »Na Guma centru smo se res dobro pripravili na to sezono. Tudi nekaj teh stvari smo pričakovali, mogoče ne v takšnem obsegu, kot se zdaj dogaja, ampak smo take stvari pričakovali, zato smo pripravili zalogo, ki ustreza potrebi Maribora in okolice. Imamo veliko izbiro, po akcijskih cenah. Do 15. aprila pa imamo tudi zelo dobro akcijo.«

Dražje tudi vulkanizerske storitve

V Avto-moto zvezi Slovenije še pojasnjujejo, da so bili zaradi razmer na trgu primorani nekoliko povišati cene njihovih vulkanizerskih storitev.

Tudi iz Guma centra pojasnjujejo: »Na žalost, tako kot se dražijo vsi stroški, smo tudi mi vulkanizerji zelo občutljivi na te cene. Vsi derivati, surovine in orodja, ki jih uporabljamo, so se podražili. Tako, da minimalne spremembe v cenah bodo, ne mislimo pa kaj bistveno dražiti.«

»Zgodba se je obrnila, včasih so proizvajalci proizvajali večje količine pnevmatik na trgu in so kasneje nižali cene, zdaj pa opažamo, da proizvedejo manj pnevmatik in se potem tudi cene teh tedensko višajo. Na žalost to opažamo in mislim, da se bo ta trend tudi nadaljeval,« še dodajajo.

Iz TDS Vulkanizerstva pa še odgovarjajo, da bodo pri večini njihovih storitev cene ostale nespremenjene.

»Se pa zavedamo, da v kolikor se bodo na vseh področjih vrstile podražitve, bomo tudi mi primorani dvigniti cene storitev,« še dodajajo. 

Starejše novice