Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Ned, 19.6.2022 11:23
Poletje je najtoplejši in najverjetneje večini ljudi najlepši letni čas. Poleg številnih pozitivnih lastnosti tega letnega časa velja, pa velja opozoriti tudi na nevšečnosti.

Ena od teh je vročina. Vročina pa sama po sebi ob pravilnem ravnanju ne bi bila tako zelo nevarna, če se v trenutnem obdobju ne bi srečevali z že kar nekaj časa trajajočo problematiko, koronavirusom.

Pri občutljivejših skupinah prebivalstva, zlasti pri bolnikih in starejših vročina namreč lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje.

Kako se temu izogniti?

Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča upoštevanje napotkov za ravnanje v obdobju visokih temperatur.

Najbolj izpostavljene skupine so starejši in otroci, osebe s socialno-ekonomskimi problemi, osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja, ne smemo pa pozabiti na eno izmed najbolj ranljivih skupin, in sicer bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost njihovega presojanja.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili nekaj koristnih nasvetov.

Koga lahko vročina najbolj prizadene?

  • starejše in otroke,  
  • bolnike: bolj ogroženi so bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja,
  • osebe s socialno-ekonomskimi problemi ,
  • osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja.

Kakšne težave povzroča vročina?

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa. Pride lahko do kožnih izpuščajev, vročinskih krčev, vročinske izčrpanosti, omedlevice - kratkotrajne izgubo zavesti in vročinske kapi.

Težave preprečimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto

Vsemu temu pa se lahko izognemo v kolikor zmanjšamo izpostavljenost vročini, se umaknemo v senco ali hladnejše prostore, zmanjšamo nastajanje toplote, kar pomeni, da omejimo fizično aktivnost in uživamo hrano, ki je »lahka« za želodec, s pravilno izbiro oblačil, z zadostnim uživanjem tekočin pa telesu omogočimo odvajanje toplote.

Ne smemo pa seveda pozabiti tudi na sočutnost do drugih ljudi. Nekateri ljudje so bolj ogroženi, kar pomeni, da moramo takšnim nameniti veliko več pozornosti kot običajno in nikoli ne smemo pustiti nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu.

Bolnika z nastalo vročinsko situacijo umaknemo na hladno, v primeru vročinske kapi pa takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega pa ves čas hladimo.

Ne pozabite na zaščito pred soncem

V kolikor se v kratkem odpravljate na dopust pa ne pozabite na zaščito pred soncem, prav tako zaradi hitre pokvarljivosti hrane, ki je izpostavljena vročini usmerite pozornost na varnost te.

Zdravila shranjujte na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca in nasveta zdravnika.

Ker pa med nami še vedno kroži koronavirus pa Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča izvajanje osnovnih zaščitnih ukrepov, da zavarujemo sebe in druge.

Kakšno naj bo samozaščitno vedenje v obdobju, ko je še vedno prisoten koronavirus in kakšna so navodila za prezračevanje prostorov izven zdravstvenih ustanov v času širjenja okužbe si lahko preberete TUKAJ.

Starejše novice