Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Ned, 25.2.2024 07:57
Spremembe v Sparu razburjajo številne kupce. Zdaj so še tarča kritik zaradi slabe kvalitete plačljivih, biorazgradljivih vrečk.

Kritike na račun trgovske verige Spar se kar vrstijo, najprej, ko so ukinili plastične vrečke, nato so z blagajn izginili kuponi. Kupci so spet našli eno pomanjkljivost in Spar se je odzval.

Kot smo poročali decembra lani, v Sparu ne dobite več brezplačnih plastičnih vrečk za pakiranje sadja in zelenjave. 

Od januarja 2024 sta na voljo le dve alternativi: plačljive biorazgradljive vrečke ali lastne mrežaste vrečke za brezplačno uporabo.

Le kaj vse bodo še spremenili

Pred kratkim je posebno razburjenje požela novost pri koriščenju kuponov. Za koriščenje kuponov morate v Sparu imeti te vedno seboj, v fizični ali digitalni obliki. Očitali so jim celo staromrzništvo, saj spremembe otežujejo nakupovalno izkušnjo za starejše.

Slabe biorazgradljive vrečke: Spar odgovarja

Spar je bil ponovno tarča kritik zaradi ukinitve plastičnih vrečk za enkratno uporabo, kot smo že pojasnili, so te nadomestili s plačljivimi biorazgradljivimi vrečkami.

Ker so te vrečke plačljive, so številni pričakovali kvaliteten izdelek in tudi Spar navaja, da naj bi vrečke zdržale več kot eno uporabo.

»Biorazgradljivo vrečko lahko kupci ponovno uporabijo, na primer za biološke odpadke, nato pa jo skupaj z odpadki enostavno odvržejo na domač kompost ali v zabojnik za biološke odpadke,« je dejal Spar.

Kupci pripovedujejo o drugačni izkušnji. Vrečke se hitro strgajo, raztegnejo in včasih niti ne vzdržijo poti od trgovine do doma. Kadar pa se jih uporabi za biološke odpadke, te zaradi tekočine dokaj hitro razpadejo. Vendar Spar vseeno zagotavlja, da je kakovost primerna.

»Kakovost vrečk garantira naš slovenski dobavitelj, imajo pa tudi certifikat TÜV Austria  'OK Compost Home' in TÜV Austria certifikat 'OK Compost Industrial'. Certifikata zagotavljata, da se bo vrečka razgradila v procesih domačega in industrijskega kompostiranja,« so odgovorili.

Čeprav trdijo, da so vrečke primerne kvalitete, dolgoročno ciljajo na zmanjšano uporabo teh. Kot so zapisali, verjamejo, da se bodo kupci navadili na Spar mrežaste vrečke za ponovno uporabo in bodo tako po biorazgradljivih vrečkah posegali le izjemoma.

Plastične vrečke nimajo zanemarljivega učinka na okolje

Ali so plastične vrečke res pomembne? V podjetju Spar pravijo, da je bila dosedanja poraba plastičnih vrečk na njihovih oddelkih sadja in zelenjave zelo visoka. 

Ocenjujejo, da bodo z menjavo vrečk letno prihranili kar 105 ton plastike. Prav zaradi tega so se odločili za ukinitev plastičnih vrečk za sadje in zelenjavo.

»V podjetju Spar Slovenija podpiramo trajnostno nakupovanje. Spremembe uvajamo postopoma in verjamemo, da vsak korak k čistejšemu okolju šteje

To med drugim uresničujejo tudi z umikom plastičnih vrečk za enkratno uporabo na oddelku sadja in zelenjave ter s spodbujanjem uporabe embalaže za večkratno uporabo.

Zapisali so še, da so plastične vrečke velik okoljski problem, saj so med desetimi najpogostejšimi odpadki, ki se znajdejo v naravi. 

Včasih plastičnih vrečk sploh niso uporabljali

Včasih nihče ni poznal plastičnih vrečk ali pa plastenk za enkratno uporabo, pa so vseeno nekako opravili svoje nakupe. 

Ne glede na to, ali so plačljive biorazgradljive vrečke in vrečke za večkratno uporabo le marketinška kampanja, s katero se korporacije »ozelenijo«, z uporabo teh še vedno sledimo ciljem, ki si jih kot družba vendarle želimo. Čistega okolja. Že v svojem lokalnem okolju smo večkrat priča vrečkam, ki jih veter raznaša po okolici, zato ni nesmiselno, da bi si tudi kot posamezniki prizadevali za ukinitev plastičnih vrečk.

Nedvomno bo z ukinitvijo plastičnih vrečk na zemlji manj plastike, kupci pa s tem nimamo bistvenih stroškov. Slovo od plastičnih vrečk tako ni nobena muka, naj še spomnimo, da so v številnih evropskih državah plačljive bio vrečke že nekaj časa stalna praksa. Ta poteza torej ni pretirano nepričakovana oziroma izjemno inovativna.

Drži pa, da so biorazgradljive vrečke kot vrečke za ponovno uporabo plačljive, kar pa za plastične vrečke ni veljalo. Vendar še vedno obstaja možnost, ki je popolnoma brezplačna, uporabite lahko lastno embalažo.

»Poleg tega kupcem omogočajo nakup z lastno embalažo, nakup je mogoč tudi v rinfuzi (živila in čistila), s čimer se embalaži popolnoma izognemo,« so še dodali.

Zakaj le kupci, kaj pa dobavitelji?

Zakaj se trgovine v naporu, da sledijo trajnostnim smernicam, osredotočajo le na kupce? Kaj pa dobavitelji, ki tudi številne izdelke pakirajo v plastiko, kar velja tako za živilske in neživilske izdelke. Nedvomno imajo korporacije nekoliko več prostora za družbene spremembe kot pa posamezniki. 

Spar se je odzval tudi na te očitke. Kakor so v svojem odzivu že na začetku pojasnili, spremembe uvajajo postopoma in verjamejo, da vsak korak k čistejšemu okolju šteje, majhne spremembe pa so že uvedli tudi na področju oskrbovalne verige.

»Za trajnostno delovanje pa skrbimo tudi na področju oskrbovalne verige, kjer za prevoz sadja in zelenjave iz Evrope ter iz skladišča v trgovine uporabljamo transportne zaboje za večkratno rabo IFCO. Delež slednjih smo še povečali, poleg transporta pa jih uporabljamo tudi za ponudbo blaga na prodajnih mestih.«

Ti povratni zabojčki za večkratno uporabo jim omogočajo zmanjšanje odpadkov, emisij ogljikovega dioksida in porabe vode ter zlaganje povratne embalaže za boljši izkoristek, hkrati pa zagotavljajo pravilno hrambo in zaščito izdelkov.

Kaj menite, je to dovolj?

Starejše novice