Foto: Učni portal YUNO
Pia Seidl
Čet, 9.2.2023 07:00
Zavedanje, da se je ljubezen, radovednost, čarovnija in s tem kreativnost do učenja pri otrocih izgubila, je pripeljala mlado ekipo do tega, da ustvarijo prav poseben učni portal.

Kot zapišejo na svoji spletni strani, je YUNO portal znanja, ki ne zabava in animira, temveč pomaga razumeti.

Njihov cilj je, da otroci vidijo smisel v snovi, ki se jo učijo in jo lahko prenesejo v rabo na interesnem področju danes, kasneje pri delu in življenju sploh. YUNO je učenje z razumevanjem in povezovanjem naučenega.

Kdaj je nastal učni portal?

Po letih raziskovanja je leta 2020 direktorica Adriana Yuno z zbrano ekipo začela s pripravo učnega portala YUNO.

Na portalu uporabnike čaka posneta celotna osnovnošolska učna snov po prav posebni YUNO učni metodi. Nobena video razlaga ni daljša od 11 minut, vsaka učna lekcija pa ima ob tem še zapisek, vaje, postopkovne rešitve in interaktivni kviz. 

Učenje z YUNO je enostavno, učinkovito in predvsem z namenom, da ostane. 

Zakaj je potrebno, da je otroke strah šole in da hrepenijo po počitnicah?

YUNO se je prvotno rodila iz frustracije staršev z namenom pomoči staršem in učencem na prostem trgu. Več nam je za spletni portal Ljubljananinfo povedala sogovornica Adriana Yuno, ki je direktorica omenjenega portala.

»Učenje ne sme biti in nikoli ni bilo mišljeno, da si sam s knjigo za mizo. Učimo in raziskujemo skupaj. Cilj je, da celotna družina pogleda sedemminutno lekcijo in se skupaj pogovarja ter ponavlja snov. 

V javni šoli sem zelo hitro naletela na rigidnost šolskega sistema in na tone učnih gradiv (učbenikov, delovnih zvezkov, vadnic). Kako naj starši pomagajo otrokom, če ne vedo, od kod se naj učijo z otroki. Iz učbenika, delovnega zvezka, iz zvezka ali vprašanj na učnem listu?«

Hitro je ugotovila, da otrok v poplavi balasta izgubi motivacijo za učenje, saj ne ve, kaj je pomembno. 

»YUNO učna metoda se je razvijala najprej v domačem okolju, kasneje v razredu in ko so se pokazali izjemni rezultati, sem si rekla, čas je, da zadeva preide na nacionalni nivo.«

Sogovornica pove, da učbeniki in delovni zvezki pogosto niso v sozvočju z učnimi načrti, so preobsežni in ne govorijo jezika otrok. 

YUNO metoda kritično obravnava javni učni načrt in z inovativnim pristopom nagovori učence tako, da jim snov osmisli in povrne veselje do učenja. Metoda je v pomoč staršem in otrokom pri šolskem delu.

Portal soustvarjajo učitelji osnovnih šol, ki skupaj poučevanju želijo povrniti status vrednote in s tem celotno družbo dvigniti na višji nivo.  

»K sodelovanju sem povabila učitelje, ki poučujejo v javnih šolah, saj je bil cilj, da posnamemo celoten učni načrt in da dobimo učitelje, ki točno vedo, kaj se v šoli preverja in kako se razlaga.

Program so pripravili učitelji, ki so se naučili nove metode, saj smo si želeli, da je portal zares strokoven. Učne snovi, ki jih najdete na naši spletni strani, so popolnoma v skladu z učnim načrtom. To ni zgolj še en hobi Youtube kanal, ki ga je ustvaril nekdo, ki mu je v zabavo učit.«

S portalom lahko korenito spremenimo učne navade otrok

Kot smo že omenili, nobena video razlaga ni daljša od 11 minut. Vsaka učna lekcija pa ima ob tem še zapisek, vaje, postopkovne rešitve in interaktivni kviz, s pomočjo katerih lahko otroci poslušajo snov še enkrat.

Vse to, kadar v šoli niso zbrani, manjkajo, potrebujejo dodatno razlago, ne utegnejo vsega prepisati ali pa se želijo pripraviti za naslednji dan.

»Namenjen je tudi otrokom, ki jim je v šoli dolgčas. Že dan prej si lahko pogledajo, kaj se bodo naslednji dan učili in tako pridejo pripravljeni na pouk, pri katerem lahko sodelujejo in niso v stiski, ali bodo uspeli vse prepisati.«

Z letno ali mesečno naročnino otroci dobijo dostop do vseh predmetov znotraj izbranega razreda. 

»Javnosti smo se predstavili  novembra leta 2021, naš portal pa nenehno nadgrajujemo in vsebinsko dopolnjujemo. Z začetkom šolskega leta je več kot polovica lanskih mesečnih naročnikov letos vzela letne naročnine.«

V prihodnosti glavni učni pripomoček

Kljub temu so v času med krompirjevimi počitnicami v sodelovanju s Službo Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo izvedli projekt Varnosti na spletu.

Posneli so serijo delavnic, kvizov in testov zasvojenosti, s katerimi so v tednu počitnic zabeležili 20.000 ogledov na spletni strani.

Ekipa kljub oviram napoveduje, da bo portal YUNO postal prvi in glavni učni pripomoček pri zagotavljanju razumevanja splošnih šolskih vsebin, ki jih zahteva javni učni načrt. 

Komentarji (1)

Tadeja (ni preverjeno)

Mi Yuno uporabljamo že drugo leto in vse pohvale. Res spreminja učne navade.

Starejše novice